לפעמים הדרך להציב מראה מול מציאות מקוממת היא דווקא דרך הומור, וזה אולי המסר החשוב ביותר בביקורת “בחורים טובים” בבית ליסין – הצגה שכל כולה עוסקת בגזענות. הקומדיה הרומנטית הזאת מגיעה אל הבמה אחרי הצלחתו של הסט “בחורים טובים” בקולנוע בשנת 2022, עם שינויים קלים.
במרכזה של ההצגה עומדים מוטי ברנשטיין ונחמי ביטון, בחור אשכנזי ובחורה מרוקאית. שניהם מבתים חרדיים ושניהם נמצאים בשלב הקשה והמתיש של שידוכים, אך השדכנית אפילו לא מעלה על דעתה להפגיש ביניהם. הרי לא עולה על על הדעת שהבחור המיוחס מבני ברק, צאצא לרב גדול, יינשא לנערה ממשפחת ביטון אשר להוריה חנות תבלינים בפרדס כץ.
ביקורת “בחורים טובים” בבית ליסין
שלוש שנים אחרי שעמית רהב, ליאנה עיון ומאור שוויצר כיכבו בקומדיה הקולנועית, נחמי ומוטי נפגשים שוב – הפעם על הבמה. את נחמי מגלמת כרמל בין, את מוטי מגלם תומר בן רובי, ואת העיבוד כתב אורן יעקובי, על פי סרטם של יקי רייסנר, ארז תדמור וחוה דיבון. הבמאי הוא רועי שגב.
כמו בסרט, ההצגה מלאה דעות קדומות, סטריאוטיפים ואמירות שכל קשר בינן לבין “פוליטיקלי קורקט” מקרי בהחלט. מלכי, השדכנית העסוקה, מייעדת למוטי ברנשטיין המיוחס רק בחורות ההולמות את מעמדו, וכולן כמובן אשכנזיות.
כשמדובר בנחמי, מלכי קצת יותר מאותגרת. אבא של נחמי דורש ממנה למצוא לבתו שידוך אשכנזי, וזאת כדי שיהיה לנכדים שלו יותר קל בחיים. בנסיבות הקיימות, מלכי נאלצת למצוא פתרון – והפתרון הוא להביא אל נחמי את האשכנזים ה”דפוקים”, או כמו שנחמי קוראת לזה, “מהתחתית של החבית”.
כך, נחמי, שהיא בחורה אינטליגנטית, רגישה ואצילית, מוצאת את עצמה בדייט עם בחור ישיבה חולני ואטום לסביבה שאף אחת לא רצתה עד כה. מוטי, לעומת זאת, מוצא את עצמו נפגש עם בחורה אמריקאית ממשפחה עשירה – שמתגלה כמרוכזת בעצמה ושטחית.
אלא שרצה הגורל, ומוטי פוגש את נחמי ומתאהב בה. כאשר הוא מבקש מברוך, עוזרה הרווק המזדקן של מלכי, לשדך לו אותה, התשובה נחרצת: רק אם הוא יהיה נכה או עיוור, אפשר יהיה לשדך אותו לנחמי ביטון המרוקאית.
וזה מה שקורה – מוטי עושה את עצמו עיוור וזוכה לפגוש את אהובתו. בהמשך השקר שלו נחשף, נחמי כועסת, ההורים משני הצדדים מתנגדים ויש משבר. ההורים של נחמי לא מעוניינים שהיא תינשא לשקרן, אמו של מוטי מעדיפה עבור בנה את הכלה המיוחסת והעשירה שיכולה גם לסייע למשפחה להתגבר על חובותיה, ובתווך נחמי ומוטי שאהבתם עומדת למבחן. את הסוף אתם יכולים לנחש.
מי שצפה בסרט, יגלה שהעיבוד הבימתי אינו זהה בדיוק. הדמויות אותן דמויות, אך העלילה אינה זהה לחלוטין.
כך או כך, ההצגה לוקחת את הנושא – שהוא נושא כאוב גם בשנת 2025 – למחוזות ההומור, ובתוך כך משקפת את תפיסת העולם המעוותת שחורצת גורלות.
- אהבתם? קבלו רעיונות להצגות מומלצות לשנת 2025 >
- אתם בטלגרם? גם אנחנו. לחצו כאן 🙂
- הצצתם כבר באינסטגרם של פואנטה? לחצו כאן 🙂
- ומה עם הפייסבוק? בואו נהיה חברים. לחצו כאן 🙂
באותה הזדמנות, גם התפיסות שלנו לגבי ערבים מקבלות שיקוף בעזרת דמותו של הרוקח שעובד בבית המרקחת של השדכנית. הדמות הזאת, שמגלם אמג’ד באדר, היא כמו מראה שמאפשרת לנו לראות איך כל ההתנהגויות האלה, שבחברה הישראלית כבר נתפסות כנורמליות, נראות מהצד.
בחורים טובים היא הצגה קלילה על נושא כבד, הצגה משעשעת על נושא לא מצחיק. אי אפשר לסכם את ביקורת “בחורים טובים” בבית ליסין בלי לשים שוב את הדגש על הפער הזה.
אגב, יש עוד כמה הצגות על הפער הדתי-חילוני בישראל כיום בבית ליסין, גם הן קומדיות: “דתילונים” עם טל צ’רנובסקי ועופר חיון, ו”בין קודש לחולון” עם אבי קושניר.
שחקנים: כרמל בין, תומר בן רובי, נעה בירון, מעיין תורג’מן, רוית יעקב כהן, יניב שביט, אמג’ד באדר, ניסו כאביה, אורי פרלמן, עדי צמח.
מחיר כרטיס להצגה בחורים טובים בבית ליסין
בסופו של דבר, במציאות שבה אנחנו רוצים לתת לעצמנו כמה שעות של מנוחה מהמציאות הקשה, קומדיה רומנטית קלילה היא מה שרבים זקוקים לו. עבור מי שמחפש דרמה מורכבת יותר, אני ממליצה על ההצגה “הכל אודות איב” בבית ליסין, בכיכובן של מגי אזרזר וסוזנה פפיאן, או על “משחק החיים” שעלתה לפני כמה חודשים. שם משחקת כרמל בין לצד מולי שולמן, גיל פרנק, לימור גולדשטיין ושון מונגוזה.
מחיר מלא להצגה בחורים טובים בבית ליסין עומד על 260 ש”ח, אבל גולשי פואנטה זכאים להטבה עם קופון הנחה לבית ליסין: כרטיס מוזל ב-85 ש”ח. להזמנה לחצו על הקישור והזינו קוד קופון 5774.