משרד הבריאות על הסלמונלה בשטראוס: "ליקויים חמורים, נמצאו 30 דגימות נגועות"

משרד הבריאות על הסלמונלה בשטראוס: "ליקויים חמורים, נמצאו 30 דגימות נגועות"

סלמונלה בשטראוס: משרד הבריאות חושף שורת ליקויים – החל מיונים במפעל ועד הליך הפשרה לא תקין. עשרות מקרי הדבקה התגלו. אלה המוצרים בריקול בשטראוס

מספר ימים לאחר מסיבת העיתונאים של שטראוס וההתנצלות של עפרה שטראוס בעקבות פרשת הסלמונלה, משרד הבריאות מפרסם את עיקרי התחקיר. התחקיר שופך אור על הנסיבות שהביאו לריקול בשטראוס בעקבות זיהוי הסלמונלה במפעל בנוף הגליל. דוח תחקיר מלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים. להלן עיקרי הדברים:

עבודות תחזוקה במקביל לתהליכי ייצור

בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.

חדירה של יונים

במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר יחד. עם זאת, נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות כדי לברר אם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר.

מערך בקרת איכות לוקה בחסר

נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר.

אי טיפול בתלונה על חשד לסלמונלה

במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.

תהליך הפשרת שומן חלבי – לא תקין

במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד ו כי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום.

משרד הבריאות: "30 דגימות מתוך 300 נמצאו עד כה חיוביות לסלמונלה"

לפי משרד הבריאות, מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה. הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד.

משרד הבריאות מבקש לעדכן כי על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. יצוין כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים.

הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ-14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוגserovar =S.16:1,v:- Salmonella entercia , השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה. לא ניתן לשלול הימצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד. משרד הבריאות ימשיך ויעדכן את הציבור.

עד כה – 21 מקרי סלמונלה בארץ הקשורים כנראה לפרשה

בעדכון נתוני הבוקר היומי (יום ראשון) על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה 21 מקרים (בגילאים שונים) בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, מאירוע השוקולד. נלקחו תרביות מ- 16 מהמטופלים, תוצאות יתקבלו בימים הקרובים. לציין כי שישה מהמטופלים הגיעו לטיפול בבית חולים וכל השאר נזקקו לטיפול בקהילה. על פניו, בשלב זה, נראה כי מספרים אלו אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה.

עפרה שטראוס: "מתנצלת שאכזבנו אתכם"

בחברת שטראוס כינסו מסיבת עיתונאים כדי לעדכן את הצרכנים בתמונת המצב על רקע הריקול בשטראוס כתוצאה מסלמונלה. במסיבת העיתונאים התנצלה יו"ר החברה, עפרה שטראוס בפני הצרכנים: "אני פה לומר בשם החברה, בקול ברור, אני מסתכלת בעיניים שלכם בעיני כל אזרחי המדינה וכל מי שנפגע ואני מתנצלת שאכזבנו אתכם. אני מצטערת על כל עוגמת הנפש שאתם עוברים בגללנו".

מנכ"ל שטראוס: "היו יונים במפעל"

לצדה השתתפו בתדריך מנכ"ל הקבוצה, גיורא בר דעה, מנכ"ל שטראוס ישראל, אייל דרור, וחברי הנהלה נוספים. האירוע התקיים לאחר שמשרד הבריאות סגר את המפעל בנוף הגליל לשלושה חודשים – או עד שיתוקנו כל הליקויים. "אנחנו נחפש את המקור לבעיה. כרגע עוסקים בתיקון כל הליקויים הכי מהר לעשייה לייצור. האנשים שעבדו בתהליכי השוקולד של הניקוי והייצור הם אותם אנשים שעובדים שם בעשר השנים האחרונות. מייצרים, מוכרים, מפיצים, אנחנו רוצים לתמוך בהם. אנחנו לא מתכוונים להתחיל לפטר אנשים. אנחנו כבר סובלים מהנזק, אנחנו מוכרים פחות. אתה הולך ברחוב וכל אחד שואל אותך מה קורה", אמרה שטראוס.

עפרה שטראוס, יו"ר דירקטוריון שטראוס
עפרה שטראוס, יו"ר דירקטוריון שטראוס

 

בשטראוס מציינים כי במהלך חול המועד הייתה אינדיקציה ראשונה – ובעקבותיה החל תהליך מעקב. אייל דרור, מנכ"ל שטראוס ישראל, אמר כי הם מנהלים תחקיר וכי נמצאו כמה "ליקויים לא קלים ולא פשוטים", כלשונו. לדבריו, משרד הבריאות עודכן, ובשטראוס לא יודעים אם אותם ליקויים קשורים לריקול. "עשינו שיפוץ במפעל. כחודש לפני האירוע היו יונים במפעל השוקולד הנוזלי. אנחנו עובדים עם חברות הדברה רציניות, אבל לא התקיימו נהלי עבודה תקינים. במשך כמה פעמים קיבלנו מאחד הלקוחות שלנו אינדיקציות שיש כמה חריגות במוצרים ולא הקשבנו. לא בדקנו את הדברים וזה לא בסדר. היינו צריכים להתנהל בצורה שונה. אני לא יודע מה ממכלול הפערים האלה יכל לגרום לאירוע. יש עוד לא מעט מקרים שיכולים לגרום לאירוע. יש לא מעט דברים שיכולים להיות אבל זה מבחינתנו דגל אדום להתנהלות במפעל נצטרך לטפל בזה.

"האירוע לא הסתיים מבחינתנו. אנחנו שמים את כל המשאבים כדי לאסוף הכי מהר את המוצרים גם מביתם של הצרכנים ומהחנויות. יש לקוחות שקונים שוקולד מוסדי וגם איתם בקשר. נמשיך ונעשה את זה עד שנסיים".

תוצאות ביקור משרד הבריאות במפעל שטראוס

משרד הבריאות הודיע הבוקר לחברת שטראוס כי בהתאם לממצאי הביקורת שנעשתה במפעל ביום שלישי, 26 באפריל, הוחלט להשעות את ה״אישור יצור נאות״ למפעל לתקופה של שלושה חודשים או עד לתיקון כלל הלקויים שנמצאו בביקורת.

עוד הובהר לחברה כי במידה שהמפעל יבצע את התיקונים הנדרשים מוקדם יותר יוחזר האישור טרם תום מועד ההתלייה.

ביקור בכירי משרד הבריאות במפעל שטראוס. צילום: ד"ר נועה טריקי
בביקור שערכו במפעל שטראוס שבנצרת מנכ"ל משרד הבריאות, הפרופ' נחמן אש, ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור והגב' פנינה אורן שניידור, ראש שרות המזון הארצי במשרד הבריאות,  עמדו ראשי משרד הבריאות מקרוב אחר הכשלים שאירעו במפעל.
בתום הסיור אמר מנכ״ל משרד הבריאות, פרופ׳ נחמן אש: ״באנו לכאן על מנת לבחון את הכשלים שהביאו לזהום בקו הייצור. המפעל עושה תהליך הפקת לקחים מהיר, הם יצטרכו לעבור שלבים נוספים כדי להכשיר את המפעל מחדש. פתיחת המפעל תעשה רק לאחר שנהיה בטוחים שהקו נקי ויעשו כל הפעולות למניעת הישנות אירועים מאין אלה״.

מה כולל הריקול בשטראוס?

הריקול בשטראוס התרחב במהירות, כשהסיבה היא גילוי מספר דגימות עם סלמונלה בקו הייצור במפעל עלית ובשוקולד המשמש כחומר גלם לייצור מוצרים רבים מאוד של החברה. נכון ליום רביעי בצהריים, שטראוס הודיעה כי תוצאות המעבדה המעודכנות מלמדות על חשד ראשוני לסלמונלה ב-2 מוצרי שוקולד שהגיעו לחנויות מתוך 270 דגימות שבדקו. מוצרים אלה כלולים בריקול שהוכרז. הממצאים דווחו למשרד הבריאות.

לאור הממצאים, חברת שטראוס החליטה לאתחל את הפעילות של מפעל הממתקים ולהפעילו מחדש אחרי שיתוקנו הליקויים.

בנוסף, החברה החליטה להסיר את כל מוצרי המפעל מהמדפים. מדובר על מוצרי שוקולד עלית, עוגות עלית, ופלות עלית, חטיפי דגנים אנרגי, פריכיות מצופות שוקולד אנרג'י, המסטיקים וסוכריות הטופי – מכל תאריכי התפוגה, ולבקש מהציבור שלא לצרוך את המוצרים.

בחברה אומרים כי ההחלטה להרחיב את איסוך המוצרים בוצעה בתיאום עם שירות המזון במשרד הבריאות, מתוך מטרה להגדיל את טווח הזהירות. זאת, למרות שכרגע אין אינדיקציה על בעיה במוצרים אלו. "לא ניקח כל סיכון ונישא בכל העלויות כפי שמצופה מאיתנו", אומרים בשטראוס.

כאמור, החברה הכריזה כבר לפני יומיים על איסוף מוצרים מכל הסוגים והמינים – החל מטבלאות שוקולד, דרך מילקי ועד גלידות. הצרכנים מצדם נשארו קצת מבולבלים – החברה אמנם הזמינה את הציבור לפנות אליה כדי לקבל פיצוי, אבל הקו קרס וללקוחות אין מענה. בחברה מתחייבים שהצרכנים יקבלו החזר, ויש לקוות שהיא אכן תעמוד בזה.

משרד הבריאות מצדו פרסם הודעת הבהרה גם לגבי ההשלכות של חיידק הסלמונלה וגם לגבי ההתנהלות של שטראוס. זאת, בעקבות הטענות כלפי החברה – שלפיהן היא ידעה על הסלמונלה כבר במהלך חול המועד ונמנעה מלעדכן את הלקוחות.

לפי הודעת משרד הבריאות, זו הייתה השתלשלות העניינים:

  • בתאריך 19.4.22 התקבלו ממצאים ראשוניים מהיצרן אשר עלו במסגרת בדיקות שגרתיות והראו קיום נוכחות סלמונלה באזור הייצור אך לא במוצרי המזון שנדגמו במפעל וטרם שווקו. בעקבות כך, הונחתה החברה לבצע בדיקות רחבות יותר לסביבת הייצור, למוצרים ולחומרי הגלם.
  • בתאריך 21.4.22 בשעות הערב, התקבל דיווח על ממצאים שאינם סופיים שהצביעו על חשד לנוכחות סלמונלה בחומר הגלם – בבדיקה מהירה ולא בדיקת מעבדה מלאה האורכת כ-5 ימים. על כן, היצרן לא נדרש לבצע החזרה (ריקול).
  • ביום א' (24.4.22) בשעות הצהריים, פנתה שטראוס למשרד הבריאות עם ממצאי הבדיקות הסופיות, המעלים כי בסביבת הייצור ובחומר הגלם ישנה עדות לנוכחות סלמונלה.
  • בעקבות התוצאות הסופיות בחומרי הגלם ובסביבת הייצור, החברה ביצעה החזרה יזומה (ריקול) בתאום עם שירות המזון במשרד הבריאות, לכלל מוצרי השוקולד שתאריך ייצורם מראשית חודש פברואר.
  • בעקבות ההחזרות (ריקול) של חברת שטראוס-עלית, ישנן החזרות של חברות מזון נוספות שעושות שימוש בחומרי הגלם של החברה למוצריהן.

ריקול בשטראוס: אילו מוצרים צריכים להדאיג אתכם?

בכל מקרה, אם אתם מבולבלים ומוצפים – הנה ריכוז של כל המוצרים שיש להחזיר או להימנע מלצרוך:

  • טבלאות שוקולד: פרה, בלונדי, ספלנדיד, מתאריך 01.10.22 ועד לתאריך 24.04.23.
  • חטיפים: פסק זמן (מלבד כשר לפסח באריזה כתומה), ממולדה, פרה, PERFECT BITE, קראנצ', מקופלת, עד חצות ומיני עדשים, מתאריך 15.11.22 ועד לתאריך 13.04.23.
  • חטיפים: טעמי, אגוזי, כיף כף (מלבד כשר לפסח באריזה כתומה), אנרג'י (פריכיות מצופות שוקולד ועם תחתית שוקולד, חטיף דגנים מצופה שוקולד ועם תחתית שוקולד) מתאריך 01.07.22 ועד לתאריך 15.01.23
  • רבע לשבע מתאריך 18.10.22 ועד לתאריך 11.12.22
  • עוגת בראוניז פסק זמן ורולדות מתאריך 10.07.22 ועד לתאריך 31.08.22
  • וופל XL בטעם שוקולד מתאריך 15.11.22 עד לתאריך 01.01.23
  • בונבוניירת איחולים מתאריך 21.02.23 עד לתאריך 9.4.23
  • מילקי טופ עדשים כשר לפסח מתאריך "לשימוש עד": 26/4/22, 3/5/22, 11/5/22, 12/5/22, 16/5/22

בנוסף, יוניליוור ישראל הודיעה על ריקול של מספר ממוצרי גלידת שטראוס, וזאת למרות שלדברי החברה הבדיקות שבוצעו על ידה היו תקינות:

  • מגנום דואט 1.9.23-6.10.23
  • מגנום לבן 28.8.23-13.9.23
  • מגנום שוקולד 29.8.23-19.9.23
  • מגנום שקדים 7-8.9.23
  • מגנום לבן תות 31.8.23-21.9.23
  • טילון מגנום לבן 7.4.23
  • טילון מגנום שוקולד 5-6.4.23
  • מאגדת מגנום מיני שקדים 15.6.23-30.6.23
  • מאגדת מגנום מיני שוקו-וניל 13-14.6.23
  • מאגדת מגנום מיני דואט 15.9.23
  • מאגדת מגנום מיני לבן 4.9.23
  • מאגדת מגנום מיני מריר 18.9.23
  • גלידונית וניל 28.8.23-22.9.23
  • גלידונית תות 3-6.10.23
  • בומבה 19.9.23
  • מאגדת מיני פסק זמן 15-17.8.23
  • שוקובו 15.8.23-27.9.23
  • מאגדת גודיז פיסטוק 3-4.10.23
  • קרמיסימו וניל צ'יפ 22.8.23
  • קרמיסימו שוקולד לבן ותות 1.9.23
  • קרמיסימו שוקולד לבן פיסטוק 8.9.23
  • קרמיסימו 3 שוקולדים 31.8.23
  • קרמיסימו שוקו צ'יפ 29-30.8.23
  • סולרו בר קוקוס 14-29.9.23
  • חטיף מיקס עיגול 6-7.9.23

צרכנים שברשותם אריזות המסומנות בתאריכים המפורטים לעיל יכולים לפנות אל אתר שטראוס באמצעות "צור קשר" באתר https://www.strauss-group.co.il/cs_form/ או באמצעות שירות הצרכנים של שטראוס בטלפון 6860*.

מי שברשותו מוצרי גלידות יכול לפנות אל מוקד שיתוף הצרכנים של יוניליוור לקבלת מוצר חלופי.

בטלפון: 1800-780-780
בווטסאפ: 053-7807800
באתר אינטרנט: sherut-unilever.co.il

מה קורה כרגע בשטראוס והאם יהיה בטוח לרכוש את מוצריה?

שטראוס מציינת כי עם גילוי הבעיה, נחסם השוקולד לשימוש, הופסק לאלתר ייצור מוצרי השוקולד השונים במפעל וכן נחסמו להפצה מוצרים שיוצרו בסמיכות אליה.

עוד נמסר משטראוס כי החברה מבצעת פעולות נרחבות על מנת לאתר את מקור הבעיה ואת היקפה ולתקנה ותחזור להפצת מוצרים מלאה כשכל קווי היצור יהיו בטוחים.

ממשרד הבריאות נמסר כי חזרה לשגרת ייצור תתבצע לאחר סיום תחקיר האירוע, ביצוע פעולות למניעת הישנות התקלה, ניקוי וחיטוי הקווים ולאחר ביקורת ובדיקות מעבדה תקינות של משרדנו.

מה זה סלמונלה?

באנשים בריאים, חיידק הסלמונלה עלול לגרום למחלת מעיים המתבטאת בחום, שלשול, בחילה, הקאות וכאבי בטן. לאוכלוסיות רגישות החיידק עלול לגרום למחלה קשה.

התסמינים מופיעים בין 6 ל-48 שעות לאחר אכילת המוצרים הנגועים, ובמידה שהם מופיעים – ההמלצה היא בעיקר לנוח ולשתות הרבה מים, אלא אם כן המצב חמור.

חשוב לדעת כי חיידק הסלמונלה גורם לרוב תסמינים קלים וחולפים וברוב המקרים לאחר מספר ימים יש החלמה מלאה.

נדרשת תשומת לב מיוחדת באוכלוסיות מדוכאות חיסון וקשישים.

על כן, במידה ובאוכלוסייה בריאה נעשה שימוש במוצר וקיימת עדות לתופעות משמעותיות של מערכת העיכול – שלשולים דמיים או שלשולים המלווים בחום, יש לפנות לרופא לצורך בדיקה. בחולים מדוכאי חיסון וקשישים יש להיבדק גם במידה ומופיעות תופעות קלות יותר.

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...

מעוניינים לפרסם בפואנטה?
השאירו פרטים וקבלו דרך קיצור ללקוחות שלכם!

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]



     
    מאמרים אחרונים
    תגובות: 0

    נגישות