(תוכם מקודם)
הגוף האנושי כולל מאות מפרקים. אמנם יש דרכים שונות לספור, אבל איך שלא תסתכלו על זה – זה בהחלט לא מעט מפרקים. עם כל כך הרבה מפרקים, אין ספק שהפוטנציאל לכאבי מפרקים גם כן עולה.
כאבי מפרקים הם משהו שקשה מאוד להימנע ממנו. כבר בגילאים צעירים (18-34) לא פחות מ-20% מהאוכלוסייה יחוו כאב מפרקים זה או אחר. עם השנים זה רק הולך ומחמיר, כאשר בסופו של דבר מדובר בכ-50% מהאוכלוסייה לכל הפחות, מבלי לחשב את כאבי המפרקים שאינם מדווחים ומטופלים.
מתוך כל כאבי המפרקים, כאבי ברכיים הם הנפוצים ביותר, ראש בראש עם כאבי גב המשויכים לעיתים קרובות לשרירים או עצבים, ולא דווקא לחוליות הגב (שהן מפרקים) במצבים כמו פריצת דיסק.
אז איך מטפלים בכאבי מפרקים?
1. ספורט
אימונים גופניים הראו השפעה חיובית על החולים בדלקת פרקים ניוונית. עם זאת לא ניתן לומר בדיוק איזה אימון מתאים למי, שהרי כל אחד סובל מכאבים באזורים שונים, נתקל במוגבלויות שונות, יכולות שונות, גיל שונה ומצב בריאותי שונה.
בכל זאת, מדובר במשהו שיכול בהחלט להקל על הכאבים ולשפר את הבריאות הכללית.
2. ירידה במשקל
גם כחלק מבחירה בתזונה נכונה ובריאה יותר שמשפיעה על הכאבים בפרקים, אך גם ברמה המכנית הבסיסית ביותר, משקל נמוך יותר מפעיל פחות לחץ על הגוף, ופחות לחץ על המפרקים.
3. אפוסתרפיה
טיפול כחול לבן שנועד לעזור לסובלים מכאבי ברכיים וכאבי גב. הרעיון הוא הסטת הלחץ העודף מהמפרקים תוך מינוף עזרי הליכה, ותרגול השרירים התומכים במפרק. הוא נמצא אפקטיבי בהורדת הכאב כמו גם להעלאת יכולת התפקוד היומיומית.
טיפול שמרני תרופתי בכאבי מפרקים
תרופות שונות מציעות הקלה לסובלים מכאבי פרקים, חלקן יעילות יותר וחלקן פחות – תלוי כמובן באדם ובסוג הכאבים:
- תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות (NSAIDs) – תרופות אלו מורידות את הדלקתיות במפרק הדואב, והן פופולריות מאוד, וברירת המחדל של הרופאים כיום. הפרוטוקול הנפוץ, בהתאם לאבחנה הספציפית שלכם, הוא מתן תרופות אלו בצורה מקומית למפרק. במידה והטיפול לא מניב את התוצאות הדרושות, מעבירים את המטופל לצריכה פומית בהשפעה סיסטמית.
- זריקות סטרואידים – במידה והטיפולים האחרים כשלו, ניתן לבצע זריקה סטירואידית ישירות למפרק. ככשמדובר בברכיים, זריקות כאלה יחסית נפוצות. היעילות גבוהה אך קצרת טווח, ויש חשש לנזקים כמו פגיעה בסחוס, זיהום הברך ועוד. לרוב, לא מבצעים יותר משתי זריקות בשנה.
- חומצה היאלורונית – חומר סיכה טבעי שהגוף מייצר בשפע, אך במפרקים החולים איכות הייצור נמוכה במיוחד. הזרקה של חומצה היאלורונית למפרק עוזרת לחצי מהמטופלים לחוות הקלה לכמה חודשים, וללא חלק מהסיכונים שבנטילת סטרואידים.
במידה והטיפולים השמרניים לא הועילו, ניתן לבצע ניתוחים בהתאם למפרק. תוצאות ניתוחי ברך כמו גם תוצאות ניתוח החלפת מפרק הירך הוכיחו את עצמן, ועם הטכנולוגיות הזמינות כיום למנתחים בישראל, אחוזי ההצלחה גבוהים והתוצאה הסופית מרשימה בהחלט.