איזה כיף זה לחגוג יחד את ליל הסדר. כל אחד משני האחים מגיע עם בת הזוג, גם הנכדה מגיעה, אמא דואגת לשולחן החג ואבא… טוב, אבא אמנם התעלף לפני כמה ימים, אבל הוא יגיע היישר מבית החולים. אז זהו, שליל הסדר הזה, שמתחיל בסך הכול באווירה טובה, הולך ומידרדר. אח אחד לא בדיוק מסתדר עם אשתו, וגם הבת שלהם לא בדיוק בסדר. אח שני מגיע עם חברה שהיא לא ממש הטיפוס שמתאים למשפחה, ומסתבר שאהבתו נתונה לאישה אחרת. האמא מסתירה סוד לגבי האבא, והאבא… הוא לא בדיוק התעלף. בהמשך ביקורת “חוקים לחיים” בקאמרי נרחיב על העלילה, אבל עוד קודם מילה על הייחודיות של המחזה הזה.
לכל אחד מאיתנו יש דפוסי התנהגות מסוימים שלעתים אנחנו אפילו לא מודעים אליהם. מעין חוקים לא כתובים.
בהצגה הזאת, אנחנו הצופים מקבלים את ספר החוקים של הדמויות, סוג של “מקרא” שמספק לנו התבוננות הרבה יותר טובה עליהן, ממש כאילו הן בצילום רנטגן. זה מצחיק ומיוחד, וגורר פרצי צחוק תכופים אצל הקהל.
ביקורת חוקים לחיים בקאמרי
הצגה על משפחה שלא הייתם רוצים
הדמות הראשונה שאנחנו פוגשים היא דווקא הדמות היחידה שאינה מהמשפחה, החברה של הבן (יעלי רוזנבליט), שדי כפתה עליו להזמין אותה. אנחנו מגלים בחורה קולנית, לא ממש מנומסת, שמנסה להצחיק בכל מחיר ורק מדי פעם מודעת לאיך שהיא נתפסת ע”י הסובבים אותה. הבחורה המוזרה הזאת, כך נגלה בהמשך, אולי מרתיעה מעט – אבל לפחות כנה וישירה.
את המקרא לחוקים הסמויים בבית אנחנו מקבלים די מהר. כך למשל, אחת הדמויות חייבת לשבת כדי לשקר, ודמות אחרת חייבת לעמוד כדי לספר בדיחה. אחת הדמויות מפיגה את העצבים שלה באמצעות ניקיון, דמות אחרת חייבת לשתות כדי שתצליח לעמוד על שלה וכן הלאה.
ככל שחולפות הדקות, המתח גובר ורף העצבים עולה. אשתו של האח (אנדריאה שוורץ) לא מפסיקה לשתות, האבא (דודו ניב) משליט את מרותו למרות מצבו הרפואי, והנכדה, מסתבר, כלל לא מתכוונת לצאת מהחדר – מסיבות קצת מוזרות. החברה של הבן לא מפסיקה לעשות בושות ולעצבן את האמא, והאמא (אודיה קורן), ממש מחזיקה את עצמה בקושי כשחוקי הבית לא בדיוק מיושמים.
כשהאב מגיע מבית החולים, מתווסף עוד נדבך חשוב שמסביר את מערכות היחסים המוזרות במשפחה הזאת – החל ממערכת היחסים בין ההורים ועד מערכת היחסים של ההורים עם הילדים.
שני האחים (שהם שיינר וערן מור), שבתחילה נדמה כאילו הם מסתדרים מצוין, לא מצליחים להסתיר את היריבות ביניהם, יריבות שנובעת גם מעניינים רומנטיים. כל אחד מהשניים נושא איתו משקעים מהעבר, ושניהם – כך מסתבר, לא עובדים בעבודה שחלמו לעבוד בה. תחושת חוסר המימוש הופכת אותם למרירים, כשלכל אחד מהם סיבות משלו לשמור הרבה דברים בבטן. האחד בכלל חלם להיות שחקן כדורגל, השני חלם להיות שחקן – אז איך זה ששניהם בסוף עובדים בתחום אחר לגמרי? כשפוגשים את אבא שלהם, מבינים. התחרותיות שהנחילו להם, הקשיחות שהייתה בבית והאווירה שספגו – הכול מתפוצץ בערב הזה.
מרגע לרגע אנחנו מתבוננים, כמו במכונת שיקוף, על האופן שבו העלילה מסתבכת – כאשר אח אחד לא מפסיק לשבת ולאכול (ולשקר), החברה לא מפסיקה לעמוד ולנסות להצחיק, האמא לא מפסיקה לנקות והאבא לא מפסיק להלום בידיו כדי לכפות את דעתו.
חג המולד, ליל הסדר – מה זה משנה?
ביקורת חוקים לחיים בקאמרי
מאחורי העיבוד והבימוי של ההצגה “חוקים לחיים” עומד ארז דריגס, ומגיע לו שאפו. במקור, ההצגה “חוקים לחיים” כלל לא נכתבה בעברית. אין בה ליל סדר ואין גפילטע-פיש. המחבר, סם הולקרופט, כתב אותה באנגלית, על ערב חג המולד. אבל, משפחה היא משפחה, קנאה היא קנאה ואהבה היא אהבה. עם עיבוד נכון, עד רמת צלחת הסדר, הדינמיקה של משפחה אמריקאית לא שונה מזו של משפחה ישראלית.
>> הצצתם כבר באינסטגרם שלנו היום? לחצו כאן 🙂
הבימוי מצוין, והחוקים שנכתבים ומתעדכנים תוך כדי ההצגה, יוצרים קצב מהיר ומעורבות גבוהה של הקהל. התפאורה טובה ומעוררת מחשבה. ההצגה כולה מתרחשת בסלון ובמטבח, אבל הסלון הממוסגר וההתרחשות בקצות הבמה הם חלק בלתי נפרד מהאווירה שיוצר שם ההצגה – חוקים לחיים.
אז כן, יש כאן נושא קצת כבד, שמוגש בצורה מצחיקה ועם טכניקה ייחודית. אם אתם מחפשים הצגות מצחיקות, זו אחת כזאת. בימים אלה יש בתיאטרון הקאמרי עוד כמה הצגות מצחיקות מומלצות, כמו נעמי ונורמה עם רבקה מיכאלי ועירית קפלן או הקומדיה על שוד הבנק עם יניב סוויסה. הצגות מומלצות שיש בהן לא מעט רגעים של צחוק אבל גם הרבה חומר למחשבה – טרטיף עם דרור קרן ו”מי שלא נולד מפסיד” עם ליאורה ריבלין ורמי ברוך.
מחיר כרטיס להצגה “חוקים לחיים”
מחיר מלא לכרטיס להצגה חוקים לחיים בקאמרי עומד על 220 ש”ח, אך לגולשי פואנטה יש הנחה גדולה בהזנת קוד קופון 9687 בלחיצה על הקישור לאתר הקאמרי. מחרי אחרי הנחה: 90 ש”ח בלבד.