האם שערוריית תווי הנכה המזויפים תבוא על פתרונה, או שכרגיל – הכל דיבורים? בשנת 2020 היו 90 אלף תווי חניה והיום יש 665 אלף – כך לפי נתונים שהציגה ח”כ מירב בן ארי בדיון מיוחד בוועדת הכלכלה. ליתר דיוק, כיום יש 450 אלף תגי נכה המשויכים לכ-650 אלף כלי רכב. רבע מיליון בקשות מוגשות בשנה – מספר עצום, שנראה כי אין קשר בינו לבין מספרם האמיתי של האנשים שבאמת זקוקים לתו נכה וזכאים לו. מאות אלפי ישראלים גילו איך מוציאים תו נכה לרכב ונהנים מכל ההטבות הכרוכות בכך. לעוד מידע מעניין, הצטרפו אלינו בטלגרם 🙂 לחצו כאן >
למעשה, באירופה 6% מהרכבים בעלי תווי נכה ובישראל קרוב ל-20% מהרכבים עם תווי נכה – כך עלה בדיון. התוצאה היא שהנכים האמיתיים נפגעים, וגם שאר הנהגים שמחפשים חניה ומגלים עוד ועוד מקומות שמורים לנכים – שאינם באמת נכים. כמעט לכל אחד כבר יש שכן שהצליח להוציא תו נכה ושומר לעצמו מקום של קבע במיקום הכי נוח כמובן, מבלי שיש איזושהי הצדקה בריאותית.
תו נכה – המספרים הבלתי נתפסים
מבחינה סטטיסטית, מן הסתם לא ייתכן שיש באוכלוסייה כל כך הרבה אנשים שאמורים לענות על הקריטריונים לקבל את התו. למרות זאת, הנתונים על גבול ההזויים. בבת ים 37% מכלל הרכבים בעיר בעלי תו נכה, בטבריה 35% ובת”א 15% – כך חשפה סגנית ראש עיריית תל אביב, מיטל להבי. ומה עם האכיפה? “מי שיכול לאכוף את זה זאת המשטרה, ומתי המשטרה מתפנה לאכוף חניית נכה? אף פעם”, היא אומרת.
“את המחיר הכי גבוה בסוף משלמים הנכים והנכות כי החניות שלהם תפוסות, וגם המדינה משלמת מחיר כי מי שמקבל תו נכה לא משלם חניה ואגרות רישוי. זה עלות של רבע מיליארד שקל למדינה”, אומרת בן ארי.
הישראלים הרבים שבדקו ומצאו איך מוציאים תו נכה בדרכים כאלו ואחרות, ידעו היטב למה הם עושים זאת – ולא רק בגלל החניה הנוחה.
המטרה של תו נכה היא כמובן לאפשר לנכים גישה נוחה ליעד שהם צריכים להגיע אליו – מבלי שיצטרכו לחנות רחוק ולחפש חניה. מחזיקי תו נכה זכאים בדרך כלל לחניה חינם בחניות כחול לבן, יכולים לחנות במקומות אסורים ואם הם מסתייעים בכסא גלגלים – זכאים לנסיעה בנת”צ.
ניתן לשייך שני כלי רכב לתג חניה אחד, אם שניהם משמשים להסעת הנכה, ועל אחד הרכבים ניתן לשלם אגרת רישוי מופחתת.
נזכיר כי בדצמבר 2024 נחשפה בעקבות חקירה ביחידה 433 של המשטרה רשת לזיוף תווי נכה. המעצר כלל 8 חשודים ו-12 מעורבים, אשר נחשדים בהפעלת רשת שניצלה פרצה במערכת של משרד התחבורה כדי להנפיק תווים – וזאת בסיוע רופאים שאישורם נדרש. השיטה פעלה מאז 2021, אז עבר משרד התחבורה לצץן תווי נכה מקוונים.
כאמור, הזינוק במספר תווי החניה לנכים שיש בישראל לא נמצא בהלימה לשום מספר הגיוני של נכים בפועל. לפי דוח מכון המחקר של הכנסת, בתחילת 2022 מספר האנשים בעלי תו נכה גדל בשיעור של 262% ביחס לשנת 2006 וב־122% ביחס לשנת 2012. גם האוכלוסייה גדלה, זה נכון, אבל הרבה פחות. בין 2006־2022 היא גדלה ב־30.6% בלבד.
גם הצלבה מול נתוני הביטוח הלאומי מגלה פער עצום. בשנים המדוברות גדל מספר מקבלי גמלת נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי ב־51.1% ומספר הזכאים לגמלת ניידות מהמוסד לביטוח לאומי ב־77%.
איך מוציאים תו נכה?
כדי לקבל עוד פרופורציה לגבי מספרם העצום של תווי הנכה, יש להבין מהם הקריטריונים שמקנים זכאות.
מי שזכאי לתו הוא נכה הזקוק לרכב בשל נכות ברגליו, נכה שדרגת נכותו מגיעה ל-60% לפחות ותנועתו בדרכים בלי רכב עלולה לפגוע בבריאותו או נכה שזקוק לכסא גלגלים להתניידות, כמו גם מי שמסיע את ילדיו או בוגרים נכים. גם עיוורים זכאים לתו נכה.
חולים אונקולוגיים צריכים לצרף אישור מאונקולוג מומחה, שמעיד על קיומם של מחלה אונקולוגית ותהליכים טיפוליים בעת הגשת הבקשה לתג (לא נדרש אישור על נכות).
כעת במשרד התחבורה מגבשים מתווה חדש להגשת בקשה, ובכנסת דורשים כי הנהלים החדשים יוצגו תוך 30 יום.