(תוכן ממומן ע” ישראכרט)
מאת: אביבה טנא
שוק המוצרים הפיננסיים פורח בשנים האחרונות – עם תחרות גוברת בין חברות האשראי, ועוד ועוד מוצרים חדשים הצצים בו, וכך מכסים קהלי יעד רחבים יותר מאי פעם. אחד המוצרים המעניינים הללו הוא כרטיס אשראי נטען. מדובר בקונספט מוכר מעבר לים, אך בישראל הוא חדש יחסית.
הרעיון פשוט – בעוד בכרטיס אשראי רגיל ניתן להשתמש עד תקרת האשראי שלנו ואף לחרוג ממנה אם אנחנו לא מקפידים – בכרטיס אשראי נטען, אנו קובעים מראש כמה כסף נוכל להוציא. את הכרטיס “טוענים” בסכום מסוים מראש, ולאחר שעוברים סכום זה, לא ניתן להוציא בו עוד כסף – אלא אם טוענים אותו שוב.
למי מתאימים כרטיסי אשראי נטענים?
במקור, כרטיסי אשראי נטענים הם מוצר המתאים לאנשים בעלי הכנסה מוגבלת או לא קבועה – שרוצים לוודא כי לא יוציאו יותר כסף ממה שעומד לרשותם. קהל יעד אחר הוא של אנשים המעוניינים להגביר את השליטה שלהם בהוצאות בכרטיס האשראי, כאשר תקרת הטעינה מונעת מהם לחרוג מיעד ההוצאה שקבעו לעצמם, או אנשים אשר רוצים להעניק את הכרטיס למטפל או מטפלת, לעובדים או אדם אחר – לשימוש מוגבל.
לקהלים אלה נוסף קהל חדש – בני נוער, שעדיין לא יכולים להחזיק כרטיס אשראי משלהם, אך כבר מוציאים כסף בעצמם – על בילויים עם חברים, רכישת מזון, בגדים, ציוד ללימודים וכן הלאה. כרטיס אשראי נטען הוא למעשה פתרון מעניין עבור הוריהם של בני הנוער, שעד כה נאלצו להחזיק תמיד סכומי כסף במזומן בבית, כדי לתת לילדים בשעת הצורך; או להשאיל להם מעת לעת את כרטיס האשראי שלהם עצמם, עניין לא נוח לכל הדעות.
כרטיס אשראי נטען מאפשר להורים לצייד את הילדים בכרטיס אשראי משלהם – אך ההורים הם אלה שקובעים כמה כסף יהיה בכרטיס, כלומר, הם אלה המציבים תקרה לסכומים שהילדים יכולים להוציא. כך הם שולטים בהוצאות של בני הנוער – שעלולות לטפס בימי החופש – ובנוסף, מקבלים עדכון היישר לסמארטפון בכל פעם שהילד או הילדה משתמשים בכרטיס. התוצאה – עצמאות לילדים, מבלי שההורים יאבדו יכולת מעקב ושליטה על ההוצאות של משק הבית.
כיצד משתמשים בכרטיסים נטענים?
את הכרטיסים כאמור טוענים מראש בסכום הכסף הרצוי – ולאחר מכן אפשר להשתמש בהם כמו בכרטיס אשראי רגיל, פרט לרכישות מסוימות*. כרטיס האשראי נטענצ’יק של ישראכרט מאפשר נוחות מקסימלית להורים – הם יכולים לטעון אותו היישר מכרטיס האשראי שלהם, באמצעות האתר או האפליקציה.
כרטיס נטענצ’יק הוא כרטיס פיזי אך גם דיגיטלי – כלומר, הילד או הילדה יכולים להכניס את הפרטים שלו לאפליקציית תשלומים, כמו Google Pay או Apple Pay, וכך להשתמש בו גם בלי הכרטיס הפיזי – כל מה שצריך הוא לקרב את הנייד למסוף התשלום. ההורים כאמור, מקבלים הודעה מפורטת לנייד על כל הוצאה של הילד – באיזה בית עסק בוצעה, ומה היה סכום הקנייה.
מה עוד חשוב לדעת על כרטיס נטענצ’יק?
- הזמנת הכרטיס: בעלי כרטיס אשראי חוץ-בנקאי של ישראכרט יכולים להזמין כרטיס נטענצ’יק באתר או באפליקציה של ישראכרט. הכרטיס נשלח בדואר – אך פרטיו מגיעים מיידית באמצעות SMS, כך שאפשר לצרף אותו לארנק דיגיטלי ולהתחיל להשתמש בו באופן מיידי. הנפקת הכרטיס אינה כרוכה בתשלום.
- טעינת הכרטיס: את הכרטיס אפשר לטעון מיד לאחר שמקבלים את הפרטים שלו, גם לפני שהכרטיס הפיזי מגיע. הסכום המרבי לטעינה אחת הוא 1,000 שקל, כאשר ניתן לטעון לכל היותר 4,000 שקל בחודש, ו-10,000 שקל בשנה. סכומי הטעינה נכללים במסגרת כרטיס האשראי ממנו נטען כרטיס הנטענצ’יק.
- עמלת טעינה: בשלושת החודשים הראשונים, הטענת הכרטיס פטורה מעמלות. לאחר תקופה זו, העמלה היא בסך של 5 שקלים לכל טעינה.
בשורה התחתונה, כרטיס נטען מאפשר לנו לשלוט בהוצאות כרטיס האשראי שלנו, להעניק כרטיס להוצאות עבודה או עבור מטפל או עוזר בית. כמו כן, הכרטיס מסייע להורים רבים לבני נוער ומתבגרים להתמודד עם הצורך לאפשר להם להסתובב באופן עצמאי, הכרוך בהוצאות שונות ומשונות. אך בתקופה זו, בה רבים מאיתנו כבר לא משתמשים בכסף מזומן, מאתגר מאוד לספק לנער או לנערה שטרות בהם יוכלו להשתמש. גם הפתרון של לתת להם את כרטיס האשראי שלנו, כרוך בחסרונות רבים. כרטיס אשראי נטען משלב את הטוב שבין כל העולמות – קל לשימוש עבור הילדים, הודות לכך שהוא משתלב גם בארנק הדיגיטלי; ובמקביל, מאפשר להורים לשלוט בגובה ההוצאות של הילדים, וגם להיות מעודכנים בכל רגע ורגע ברכישות שהם מבצעים.
* הכרטיס יונפק למחזיקי כרטיסים שהונפקו על ידי ישראכרט לבדה, וניתן לטעון אותו באמצעות כלל כרטיסי קבוצת ישראכרט, עד לסך צבור של 1,000 ₪ בכל טעינה, עד לסך טעינות של 4,000 ₪ בחודש קלנדרי ולא יותר מ-10,000 ₪ במהלך שנה קלנדרית. הכרטיס מכובד בבתי עסק בארץ ובחו”ל בכפוף למגבלות ולתנאי החברה והשירות. ניתן להזמין עד 3 כרטיסים נטענים ללקוח. לא ניתן להשתמש בכרטיס נטענצ’יק בענפי משק מסוימים כגון: הימורים, העברות כספים, דלק, קריפטו, מלונאות, השכרת רכב ועוד בהתאם למפורט בהסכם הכרטיס הנטען.. הנפקת הכרטיס נתונה לשיקול דעתה הבלעדי של המנפיקה ישראכרט בע”מ. אי עמידה בפירעון האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.
*בכפוף ל”תנאי שימוש תשלום בנייד” ולתנאי שימוש בשירות Google Pay ו- Apple Pay המפורטים באתר ובאפליקציית ישראכרט. השירות זמין ללקוחות ישראכרט בע”מ המחזיקים כרטיסי חיוב התומכים בכך.