בארץ שטופת שמש כמו ישראל, היה מתבקש שנראה מערכת סולארית על כל גג. אלא שעלות ההקמה הגבוהה, שמגיעה לעשרות אלפי שקלים, מרתיעה את האזרחים. לכן, יש היום רק כ-30,000 גגות כאלה. כדי לשנות את המצב, משרד האנרגיה והתשתיות משיק את תוכנית “100 אלף גגות סולאריים” שמבטיחה קיצור של הזמן להחזר ההשקעה על הקמת מערכת סולארית על הגג. בבניין משותף הזמן יתקצר ל-4 שנים ובבית פרטי ל-5 שנים. שר האנרגיה אלי כהן מדגיש שהמסלולים לא יהיו זמינים לאורך זמן, ככל הנראה סביב חמש שנים – כדי לתמרץ את הציבור להקים את המערכות ולאפשר לממשלה לעמוד ביעד עד שנת 2030.
במשרד מדגישים כי מבחינת משקי הבית, מהלך כזה מביא לחיסכון בהוצאות החשמל באמצעות מכירת חשמל עודף לרשת, תשואה שנתית יציבה של למעלה מ-14% למשך 25 שנים ועצמאות באנרגיה למשקי הבית במקרים של הפסקות חשמל בשגרה ובחירום.
“היום, הקמת מערכת סולארית על הגג היא דבר פשוט כמו דוד שמש”, אומר שר האנרגיה והתשתיות, וממליץ לכל אחד לקבל כמה הצעות. “מדובר בתשואה מצוינת, במיוחד בהשוואה לתשואה על כסף בבנק”.
הכנסה, תשואה והחזר השקעה על מערכת סולארית
כיום יש מסלול שבו החזר ההשקעה קבוע ומובטח למשך 25 שנה. בתוכנית החדשה יתווספו עוד שני מסלולים בחירה – באחד מהם ההחזר גבוה יותר בהתחלה ויורד בהמשך, ובשני יש הצמדה למדד כך שהתעריף נמוך יותר בהתחלה ועולה עם השנים. המסלול הזה יכול להתאים לאנשים שלוקחים הלוואה צמודת מדד לצורך הקמת המערכת.
נזכיר כי יש תעריף מובטח וקבוע למשך 25 שנה של 48 אגורות לקוט”ש.
‘
במשרד האנרגיה מדגישים שחוץ מהחזר על ההשקעה, יש להקמת מערכת סולארית על הגג יתרונות נוספים.
ראשית, מי שמתקין פאנלים סולאריים, ממיר היברידי ומערכת אגירה, למעשה יכול ליהנות מחשמל בכל שעות היום והלילה ללא תלות בחברת החשמל – וזה יתרון משמעותי במיוחד כיום, לאור החששות בציבור במהלך המלחמה מהפסקות חשמל ומנפילת רשת החשמל.
שנית, מדובר בתרומה לסביבה. מתקן שמייצר 15 קילוואט על בית פרטי חוסך 12 טון פחמן בשנה. זה שווה ערך ליער של 600 עצים או ל-4 טיסות הלוך ושוב לניו יורק – בכל שנה.
במשרד האנרגיה שבערים גדולות כמו ירושלים ותל אביב יש מעט מאוד בתים עם גגות סולאריים, ודווקא יש רשויות קטנות שהפכו את הנושא לפרויקט ושם יש יותר גגות כאלה.
לכן, מדובר בנושא שצריך להיות בסדר היום של הרשויות המקומיות ושל המדינה עצמה. כך למשל, הולנד, שהיא לא מדינת שטופת שמש, מתעדפת את הנושא והיא מובילה בכל אירופה.
בקרוב: תוגדל הטבת המס
חלק מהתעדוף יתבצע באמצעות שינוי המיסוי. החוק יתוקן כך שהפטור ממס הכנסה לבתים משותפים יגדל, וכך גם יבוצעו התאמות לגבי הפטור ממס לבתים פרטיים. כיום התקרה היא 27,000 ש”ח בשנה.
במקביל, בקרוב כל בית פרטי יחויב להקים מערכת סולארית, ותקודם גם חובה להקים מערכות כאלה על מבני ציבור.
היעד המרכזי של התוכנית הוא הקמת מתקנים סולאריים על 100 אלף גגות מבני מגורים חדשים, שיהוו 15% מגגות המגורים, ויוסיפו 1.6 ג’יגה וואט להספק האנרגיה הסולארית של ישראל, ויקדמו את ישראל לעמידה ביעדי הממשלה של 30% אנרגיות מתחדשות בשנת 2030.
נזכיר כי ממשלת ישראל צריכה לעמוד ביעד של ייצור 30% מהחשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030. התכנית צפויה להפוך את האנרגיה הסולארית לחלק בלתי נפרד מתרבות הדיור בישראל, וזאת 50 שנה לאחר שמשק האנרגיה השתנה באמצעות חיוב התקנת דודי שמש על בניינים, דבר שעיצב מחדש את תרבות הדיור בישראל.
וגם – אפשרות לבצע השוואה בין חברות
כזכור, כפי שפרסמנו כאן בפואנטה, לאחרונה משרד האנרגיה והתשתיות השיק “מחשבון סולארי” שמאפשר לכל אחד כמה חשמל הוא יכול לייצר מגג ביתו, גם בבתים משותפים וגם באמצעות הצללה של שטחים ציבוריים כמו מגרשי כדורגל.
בנוסף, משרד האנרגיה ישיק מערכת שתאפשר השוואה בין החברות שמציעות הקמת מערכת סולארית על הגג, כדי לאפשר לכל מי שמתעניין לבחון את ההצעות ואת הכדאיות של פאנלים סולאריים על הגג.