בישראל של היום, ובמיוחד בישראל של מחר, כדאי שתהיו בריאים ועשירים. מצד אחד יוקר המחיה מאמיר ומצד שני המענה לאנשים סיעודיים מצטמצם. אם כדי לקבל קצבת ביטוח סיעודי קבוצתי נדרשתם לא לעמוד ב-3 מבחני תלות של תפקוד יומיומי (למשל לאכול לבד, להתקלח לבד וכו’), מעכשיו תצטרכו לא לעמוד בארבעה כאלה. ממשלת ישראל מקשיחה את התנאים לקבל ביטוח סיעודי – מה שאומר שאתם, הוריכם או ילדיכם תצטרכו להוכיח בדם ידע ודמעות שבאמת מגיעה לכם גמלת ביטוח סיעודי מקופות החולים, כאילו זה לא היה מספיק מסובך עד עכשיו. נזכיר כי לא מדובר במתנה שאתם מקבלים, אלא בביטוח שאתם משלמים עליו מדי חודש דרך קופת החולים שלכם – אבל כשתצטרכו לקטוף את הפירות, ייתכן שלא תצליחו.
למה? כי הממשלה מעוניינת שפחות אנשים יקבלו קצבה – וזאת בשל האיומים של חברות הביטוח כי הן יפסיקו לשווק את הביטוח לקופות החולים. התוצאה: עד 20% מהאנשים שקיבלו עד עכשיו קצבת סיעוד לא יקבלו. אולי אתם ביניהם.
תנאי הביטוח הסיעודי הקבוצתי
הוראות רשות שוק ההון: מבחני תלות, טיפול ביתי ועוד
ברשות שוק ההון פרסמו לפני מספר ימים את חוזר ההוראות הסופי של הביטח הסיעודי לחברי קופות החולים, שגובשו לאחר בחינת שתי טיוטות והערות מן הציבור:
הקשחת מבחני תלות (ADL)
מבוטחים יוכרו כסיעודיים רק אם אינם מסוגלים לבצע 4 מתוך 6 פעולות יומיומיות (במקום 3 כיום).
מהן הפעולות והיכולות הנבדקות במבחן ה-ADL?
- מעבר בין מצבים שונים (קימה, ישיבה ושכיבה)
- יכולת ניידות
- לבישה ופשיטת הבגדים
- שתייה, אכילה ונטילת תרופות באופן עצמאי
- יכולת רחצה באופן עצמאי
- שליטה על סוגרים
חובת הוכחת טיפול ביתי
מבוטחים המעדיפים להישאר בביתם יצטרכו להציג מסמכים המעידים על טיפול בפועל.
הארכת תקופת האכשרה
מבוטחים עם מצב רפואי קודם ימתינו 60 חודשים (במקום 36 חודשים) לקבלת הפיצוי.
ועוד צ’ופר: אתם עלולים להישאר ללא ביטוח כלל
התקנות החדשות מבטלות את החובה של חברות הביטוח להמשיך ולכסות מבוטחים קיימים גם אם היא כבר אינה מקבלת מבוטחים חדשים (מנגנון שחברות הביטוח מכנות “מנגנון החיסול העצמי”).
הקשחה של מבחני תלות?
איך הגענו למצב הזה?
כאמור, הגענו לדקה ה-90 – רגע לפני ש-2.6 מיליון מבוטחי הכללית נותרו ללא ביטוח סיעודי קבוצתי. כפי שפרסמנו כאן במדור בריאות באתר פואנטה, שירותי בריאות כללית וחברת הביטוח הראל הסכימו להאריך את ההסכם ביניהן רק אם רשות שוק ההון תאשר את ההרעה בתנאים. ההסכם הקנה ביטוח סיעודי קבוצתי למבוטחי הכללית לשנתיים נוספות דרך חברת הראל.
ואכן, רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון – השייכת למשרד האוצר – פרסמה את המתווה החדש והבעייתי כמה ימים בלבד לפני הקטסטרופה.
עם זאת, היא לא היחידה שאשמה בגרירת הרגליים. משרד הבריאות, משרד האוצר, קופות החולים, חברות הביטוח – אף אחד לא דואג לנו האזרחים מספיק כדי לדאוג לפתרון הולם שמיטיב עם המבוטחים – שגם כך נמצאים במצב הקשה ביותר בחייהם. הזנחה פושעת.
לפני נתוני מרכז טאוב שפורסמו באפריל 2024, במהלך העשור האחרון מספר הזכאים לגמלת סיעוד מביטוחי הסיעוד הפרטיים ומהביטוח הלאומי כמעט הכפיל את עצמו.
כרגיל בישראל, הכול מחכה לרגע האחרון ואז מקבל פתרון עקום. כבר שנים ידוע שפוליסות הביטוח הסיעודי הקבוצתיות לא מספיק משתלמות לחברות הביטוח ולכן הן לא מעוניינות להמשיך לספק את השירות לקופות החולים. למרות זאת, שבוע בלבד לפני תחילת של 2025 הפתרון החלקי הזה הוצג.