כשנתיים אחרי שטלטלה את העולם עם מהפכת הבינה המלאכותית של ChatGPT, חברת OpenAi עושה זאת שוב ומשיקה מנוע חיפוש. מנוע החיפוש SearchGPT ישנה את כללי המשחק שעד היום קבעה גוגל – מה שמוביל לירידה במניה שלה. כאשר המנוע ייכנס לשימוש המוני (בשלב זה יש נגישות לכ-10,000 איש בלבד), גלי ההדף ישפיעו לא רק על האדם הפרטי, אלא על כלל העסקים בעולם שמתבססים כיום על חשיפה ועל פרסום בגוגל.
מהו SearchGPT?
SearchGPT הוא מנוע חיפוש מבוסס על מודל ה-GPT של OpenAI, המנצל את היכולות של בינה מלאכותית כדי לספק תוצאות חיפוש רלוונטיות – אלא שאם נסתכל על התשובות שאנחנו מקבלים כיום מצ’אט GPT, יש לחברה אתגר גדול סביב מתן תשובות מהימנות ומדויקות.
מנוע החיפוש משתמש בטכנולוגיה המתקדמת של עיבוד שפה טבעית (NLP) כדי להבין את כוונות המשתמש בצורה מעמיקה ולהציע תוצאות המותאמות אישית לצרכים הספציפיים של כל משתמש.
התשובה כוללת לינקים מודגשים למקורות שמהם הוא שאב את המידע.
בחברת OpenAI פרסמו התייחסות ספציפית בנוגע לאותם אתרים ויוצרי תוכן שמהם הם עומדים לשאוב את כל המידע – וכך הם כותבים: “אנחנו מחויבים לאקו-סיסטם משגשג של פאבלישרים ויוצרי וכן. אנחנו מקווים לסייע למשתמשים לגלות אתרי תוכן תוך כדי שאנחנו מכניסים יותר בחירה לתהליך החיפוש. במשך עשורים, החיפוש (בגוגל – ד.ה.כ) היה הדרך הכי בסיסית ליוצרי תוכן להגיע אל המשתמשים שלהם. עכשיו אנחנו משתמשים ב-AI כדי לשפר את החוויה הזאת באמצעות הצגה של תוכן איכותי באמצעות ממשק מבוסס שפה שבו יש למשתמשים הרבה דרכים להיות מעורבים”.
עם זאת, לא נראה שבחברה מישהו מעלה בדעתו לתגמל כספית את אותם אנשים שיושבים וטורחים, מתחקרים וכותבים כתבות וסקירות

ב-Open AI מדגימים את מנוע SearchGPT – וניתן לראות שלא רק שהוא נראה ויזואלית אחרת, הוא גם עובד אחרת. הוא משלב את הבינה המלאכותית עם המידע עם הרשת, כך שמיד כששואלים שאלה הוא נותן תשובה שמבוססת הן על בינה מלאכותית והן על חיפוש באינטרנט.
בכל אופן, אם הגולש ירצה להעמיק, הוא יכול להיכנס לקישורים שמופיעים בצד (בסייד-באר).
בשלב זה בא לידי ביטוי עוד יתרון של הצ’אט – שהוא שונה ממנוע חיפוש כמו גוגל. אפשר יהיה לשאול את המנוע של GPT שאלת המשך – ולקבל ממנו ,שובה שתתבסס על המידע הקודם ועל ההקשר.
במה שונה SearchGPT ממנוע חיפוש רגיל כמו של גוגל?
- חוויית משתמש מותאמת אישית: SearchGPT לומד את הרגלי הגלישה והחיפוש של המשתמשים, מה שמאפשר לו לספק תוצאות חיפוש מותאמות אישית. המנוע מנתח את ההיסטוריה והפעילות של המשתמש כדי להציג תוצאות רלוונטיות יותר בכל חיפוש.
- דיוק ומהירות: בחברה מבטיחים שבזכות יכולות ה-NLP (טכנולוגיית עיבוד שפה טבעית) של צ’אט GPT, מנוע החיפוש SearchGPT יספק תוצאות מדויקות במהירות רבה. המנוע מבין את כוונת השאלה בצורה טובה יותר ממנועי חיפוש מסורתיים ומספק תשובות המתאימות לשאילתות מורכבות.
- יכולת למידה והסתגלות: המנוע לומד ומשתפר עם הזמן, מתעדכן בתכנים חדשים ובשינויים בתחום החיפוש. כך, SearchGPT מבטיח שהמידע המוצג תמיד יהיה עדכני ורלוונטי.
התחרות בשוק החיפוש וההשפעה על מקדמי אתרים ו-SEO
כאמור, המהלך של OpenAI מביא לתחרות ישירה עם ענקיות כמו גוגל, שהפכה לשחקנית כמעט יחידה בתחום והצליחה לדחוק לאורך השנים את מיקרוסופט שמפעילה את מנוע החיפוש בינג. בהשקה של מנוע החיפוש החדש יש מעין נקמה של מיקרוסופט בגוגל, שכן היא המשקיעה הגדולה ביותר ב-Open AI
היתרון של SearchGPT טמון ביכולתו לנצל את הבינה המלאכותית כדי לשפר את חוויית המשתמש. המנוע מבוסס על מודל ה-GPT-4, שנחשב למתקדם ביותר בתחום עיבוד השפה הטבעית.
ההכרזה של OpenAI על מנוע החיפוש החדש שלה, SearchGPT, מכה גלים בתעשיית הטכנולוגיה ומציבה את החברה בשורה אחת עם הענקיות המובילות בתחום. המהלך הנוכחי של OpenAI משקף את השאיפה להשתלט על שוק החיפוש באינטרנט ולהביא אליו את כוחה של בינה מלאכותית מתקדמת.
בעוד שהמשתמשים ככל הנראה ייהנו מחיפוש מדויק יותר שמתאים להם – יש הרבה מעגלים שמתפרנסים היום ממנוע החיפוש של גוגל במתכונת שהתקבעה במשך 20 שנה. כך למשל, מקדמי SEO – כלומר מקדמי אתרים שמן הסתם התמקדו עד כה בקידום אתרים בהתאם להנחיות ולדרישות של גוגל. כעת כשכל עולם החיפוש ישתנה – כל מי שיש לו אתר אינטרנט וכל מקדם אתרים יצטרך לבצע התאמות, כך שהמדד היחיד להצלחתו של אתר ולחשיפה שהוא יקבל לא יהיה מדד ההתאמה שלו לדרישות של גוגל.
לא ברור עדיין כיצד זה ישפיע על עסקים קטנים ועל מותגים גדולים – שכיום נשענים על הטראפיק שהם מקבלים מגוגל לאתרים שלהם.
התגובות והחששות
התגובות הראשוניות ל-SearchGPT מעורבות. מצד אחד, משתמשים רבים מציינים את היתרונות שבמנוע החיפוש החדש, בעיקר בתחום הדיוק והמהירות. מצד שני, יש גם ביקורת על המנוע החדש, בעיקר בשל האתגר של שמירה על פרטיות המשתמשים והחשש מהטיות בתוצאות החיפוש.
אהבתם את הכתבה? אז…
פרטיות המשתמשים
אחת השאלות המרכזיות שמעלים משתמשים ואנשי מקצוע בתחום הטכנולוגיה היא כיצד SearchGPT מתמודד עם סוגיית הפרטיות. OpenAI מציינת כי היא פועלת על פי כללי פרטיות מחמירים ומקפידה לשמור על מידע המשתמשים באופן בטוח. המידע הנאסף משמש אך ורק לשיפור החוויה האישית ולא מועבר לצדדים שלישיים.
זמינות ורשימת המתנה
כרגע, מספר המשתמשים היכולים להשתמש ב-SearchGPT מוגבל ל-10,000. המנוע נמצא בשלב בטא והוא זמין למספר מצומצם של משתמשים. משתמשים המעוניינים להצטרף יכולים להירשם לרשימת המתנה באתר OpenAI. החברה מדווחת על התקדמות בפיתוח והרחבה של הנגישות לשירות במהלך החודשים הקרובים.