בואו נעשה את זה פשוט. במדינה עם כלכלה חופשית, התחרות אמורה להגן על הצרכנים ולהבטיח שעסקים יתחרו עליהן באמצעות מחירים כמה שיותר נמוכים. תיאום מחירים אסור על פי חוק, זו פגיעה בתחרות. זה מה שעומד בבסיס כתב האישום שמוגש נגד רשת ויקטורי והמנכ”ל אייל רביד; נגד רשת יוחננוף, המנכ”ל איתן יוחננוף וסגנו אלעד חרזי; ונגד רשת סופר ברקת והמנכ”ל שלה אפרים תשובה. רשות התחרות סיימה חקירה ממושכת ואף זימנה אותם להשמיע את טענותיהם – ובסופו של דבר החליטה להגיש נגד איל רביד שבעה סעיפי אישום, נגד אלעד חרזי ואפרים תשובה שני סעיפי אישום ונגד איתן יוחננוף סעיף אישום אחד.
האישומים הגד אייל רביד, איתן יוחננוף ומנכ”ל סופר ברקת
אישום מס’ 1 – מסרים להעלאת מחירים משותפת דרך פייסבוק
ביום 27 באוקטובר 2021 התבטא רביד באמצעות פוסט בפייסבוק כך:
“…ימים קשים לפנינו, אפשר להגיד שלפנינו ממש צונאמי של עליות מחירים”
בהמשך לכך התבטא רביד בראיונות תקשורתיים –
“גם מנכ”ל שופרסל יודע שאם הוא יספור טוב טוב את ה-14 ימים הקרובים הוא יקבל על השולחן שלו את חמש, בין חמש לשבע, שבעת הספקים הגדולים, הוא יקבל מחירון חדש” (תכנית חיסכון ערוץ 12, 27.10.2021).
“הולכת להיות עליית מחירים חזקה מאוד” (גלי צה”ל, 31.10.2021).
“עכשיו אם נראה לך שהיצרנים יספגו את זה, אני לא רואה מישהו שיכול לספוג את זה ולכן אני משער ואני מאמין שהספקים יגיעו עם עליות מחיר והחלטתי הפעם לספר לכולם … שיבינו למה הולכות להיות עליות מחירים בעוד חודש חודשיים” (FM103, 31.10.2021)
על פי כתב האישום, רביד חזר על עיקרי הדברים בשיחות עם ספקים שבהן ציין כי התבטאויותיו נועדו לפתוח דלת לעליית מחירים.
אישום מס’ 2 – תיאום בין ויקטורי ליוחננוף
בסוף אוקטובר 2021, רביד ואלעד חרזי, המשנה למנכ”ל יוחננוף, הסכימו בשיחת טלפון כי לא ייערכו מבצעים נוספים, מלבד המבצעים התקופתיים.
אישום מס’ 3 – תיאום בין ויקטורי לסופר ברקת לגבי מחיר מוצרים חד פעמיים
על פי כתב האישום שוחחו תשובה ורביד והגיעו להסדר לפיו שתי הרשתות ישמרו על שיעור הרווח הגולמי שלהן על מוצרים חד פעמיים, בהשוואה לשיעור הרווח הגולמי שלהן בתקופה שלפני הטלת המס. על פי כתב האישום שתי הרשתות אף פעלו בהתאם להסדר.
אישום מס’ 4 – התערבות במחירי ד”ר פישר אצל קמעונאים
באותה עת ד”ר פישר ביקש להעלות את המחיר לקמעונאים. רביד הסכים לקבל את המחירון החדש והעלה את המחיר לצרכן, תוך שהוא מסכם עם נציג ד”ר פישר כי החברה תדאג לכך שהמחירים לצרכן של מוצריה יעלו גם אצל קמעונאים אחרים.
אישום מס’ 5 – התערבות במחירי שסטוביץ’ אצל רמי לוי ויוחננוף
בחודשים מאי – אוגוסט 2021 רביד התערב מספר פעמים במחירים לצרכן של מוצרי שסטוביץ’ הנמכרים ברשתות רמי לוי ויוחננוף. במסגרת זו אמר רביד לנציג שסטוביץ’ כי רמי לוי “מקלקל” ו”הורס” לשסטוביץ’ את השוק כאשר הוא מוכר במחירים זולים. רביד אף ציין ששסטוביץ’ צריכה “להשבית” את רמי לוי.
אישום מס’ 6 – התערבות במחירי בית השיטה אצל קמעונאים
באוקטובר 2021 רביד התערב במחיר לצרכן של מוצרי בית השיטה אצל קמעונאים אחרים. באותה עת בית השיטה ביקשה להעלות את מחירי מוצריה לקמעונאים. רביד הגיב לבקשות העלאת המחיר באמרו בין היתר:
“אח שלי היקר, אורי. כשרמי לוי יעלה מחיר אני אחשוב על זה, כשיוחננוף יעלה מחיר אני גם אחשוב על זה… “. כשביקש ממנו נציג בית השיטה להתאזר בסבלנות בנוגע להעלאת המחירים לצרכן אצל מתחריו, כתב לו רביד שאם “המחיר לא למעלה, אני אומר לך ביי“.
בהודעה אחרת כתב- הלוואי שיעלה את המחיר ב-20%, “רק ששני המחבלים יעלו“, כשכוונתו לרשתות רמי לוי ויוחננוף.
אישום מס’ 7 – הפרת חובת פיקוח
באישום זה מואשמים מנהלים בחברות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת באי קיום חובת הפיקוח למניעת עבירות על חוק התחרות וחוק המזון.
יוקר המחיה חונק?
הצרכנים צריכים להתחיל לפעול
החלטת רשות התחרות היא בעלת משמעות גם ברמה המיידית וגם ברמה ההרתעתית. יוקר המחיה בארץ הולך ועולה, כאשר כולם חוגגים על גב הצרכנים – גם הספקים וגם רשתות המזון.
כאן בפואנטה אני מפרסמת מדי חודש השוואת מחירי סופר שמבצעת המועצה לצרכנות בקרב רשתות המזון הגדולות והארציות. המטרה היא לתת לצרכנים כלים להבין אילו רשתות הן באופן קבוע יקרות יותר מרשתות אחרות. הצרכנים מצדם חייבים להתעורר ולהתחיל להשתמש בכוח הרב שלהם. כך למשל, אם צרכנים היו פותחים במחאה נגד ויקטורי ויוחננוף ומכריזים אפילו על שבוע אחד ללא קניות ברשתות אלה, יש להניח שבעליהן היו חוששים מאוד לנהוג כך שוב. אלא שכאן הצרכנים אוהבים לבכות אך ממעטים לפעול. הצרכנים הישראלים פועלים מתוך נאנות עיוורת וחשיבה לטווח קצר מאוד.
לכן, למשל, רווחי שופרסל עלו למרות שהבעלים החדשים פגעו בלקוחות הכי נאמנים שלהם וביטלה חלק מהטבות מועדון לקוחות של שופרסל (SUPREME). זאת, במקביל לביטול ההנחות לעמיתי “חבר” ברשת שופרסל ו-BE.
לכן, בזמן שאתם רצים מסופר לסופר כדי לחסוך כמה שקלים, יש רשתות שדואגות שהתחרות ביניהן תהיה פיקטיבית. בזמן שאתם מניחים שיש שוק חופשי ותחרות – יש מי שדואג שתשלמו ביוקר.