(תוכן מקודם)
לאחרונה חלו שינויים בהנחיות של רשות שוק ההון לגבי הביטוח הסיעודי. התנאים לקבלת קצבת סיעוד הוקשחו, ואם לא יימצא פתרון למשבר בין חברות הביטוח לקופות החולים, קופות החולים לא יוכלו לספק ביטוח סיעודי למבוטחים חדשים תוך זמן קצר. ההתמודדות עם טיפול בבן משפחה סיעודי אינה קלה, אך חשוב לזכור שאתם לא לבד. משפחות רבות בישראל מתמודדות עם אתגרים דומים, וישנן זכויות על פי חוק שיכולות לסייע לחולה הסיעודי ולבני משפחתו להתמודד עם המצב – קצבת סיעוד היא הבולטת שבהן. ואמנם לא תמיד קל למצות זכות זו, אך יש דרכים להקל את ההליך ולהגביר את הסיכויים שהאדם הסיעודי היקר לכם יקבל את הזכויות הסיעודיות המגיעות לו מהמדינה.
מי זכאי לקצבת סיעוד?
קצבת סיעוד היא קצבה חודשית המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי לאנשים סיעודיים הזקוקים לעזרה בפעולות יומיומיות כמו רחצה, הלבשה, אכילה וניידות. הקצבה נועדה לאפשר לחולים להמשיך ולחיות בביתם ולשמור על איכות חייהם, בסביבה המוכרת, ולאפשר למשפחות לתמוך ולטפל ביקיריהן בצורה הטובה ביותר. הזכאות לקבלת קצבת סיעוד נקבעת על פי מספר קריטריונים מצטברים, שכל אחד מהם מהווה נדבך חשוב לאישור הקצבה.
● מידת התלות: קצבת סיעוד מיועדת לאנשים התלויים בעזרת הזולת לביצוע פעולות יומיומיות בסיסיות, כמו רחצה, הלבשה, אכילה וניידות. מידת התלות נבחנת על ידי נציג מטעם המוסד לביטוח לאומי. הזכאות לקצבה ושיעוריה נקבעים בהתאם למידת התלות של המבוטח בעזרת הזולת בפעולות היום יום הנ”ל, וכן בהתאם לצורך בהשגחה למניעת סכנה לו או לזולת. הזכאות לקצבה ושיעוריה נבדקים גם בהתאם לצורך בעזרה במשק בית: הכנת מזון, הפעלת מכשירי חשמל, אחזקת הבית, טיפול תרופתי, ביצוע קניות וסידורים מוסדיים וכספיים. גובה הקצבה נקבע בהתאם למספר הנקודות במבחן התלות, כאשר מי שצבר 43-20 נקודות יהיה זכאי לקצבה בשיעור 50% וכן הלאה.
● מקום המגורים: הזכאות ניתנת לחולים המתגוררים בביתם או בבית דיור מוגן בלבד. חולים השוהים במוסדות סיעודיים אינם זכאים לקצבה זו. קצבת הסיעוד נועדה לאפשר לחולים להמשיך ולחיות בסביבתם הטבעית, ולכן מגורים בבית או בדיור מוגן הם תנאי הכרחי.
● גיל הזכאות: הזכאות ניתנת לאנשים שהגיעו לגיל פרישה, כפי שמוגדר בחוק.
● מבחן ההכנסות: קצבת סיעוד מיועדת למשפחות אשר הכנסותיהן נמוכות מהסכום המוגדר בחוק. מטרת מבחן ההכנסות היא לוודא כי הקצבה מגיעה לאנשים הזקוקים לה ביותר.
חשוב להדגיש כי עמידה בכל הקריטריונים הללו אינה מבטיחה קבלה אוטומטית של קצבת סיעוד. למרות הזכאות הפורמלית, קיים תהליך בירוקרטי על מנת לקבל את הקצבה. לעיתים, התהליך עשוי להיות ארוך ומייגע, ומומלץ להיעזר בשירותי סיוע של ארגונים המומחים במימוש זכויות רפואיות.
כיצד מתבצע תהליך קבלת הקצבה?
תהליך קבלת קצבת סיעוד מורכב ממספר שלבים, החל מהגשת התביעה ועד לקבלת הקצבה בפועל:
1. הגשת תביעה
יש להגיש תביעה לקצבת סיעוד למוסד לביטוח לאומי בצירוף מסמכים רפואיים ומסמכים נוספים כנדרש.
2. בדיקת זכאות
המוסד לביטוח לאומי יבדוק את זכאות המטופל לקצבה על פי הקריטריונים שצוינו.
3. הערכת תלות
תתבצע על ידי תשאול טלפוני, אך ייתכן שגם תתבצע בביקור בית. במקרים מורכבים יותר, יתבקש התובע להתייצב אל מול הוועדות של ביטוח לאומי על מנת להוכיח את טענותיו.
4. קביעת זכאות
בהתאם לתוצאות ההערכה, תיקבע רמת הזכאות לקצבה. במקרה והתביעה נדחתה (או שהיא התקבלה שלא לשביעות רצונו של התובע), ניתן לקבול על כך לוועדות העררים של ביטוח לאומי.
5. קבלת קצבה
לאחר אישור הזכאות, התובע יוכל לקבוע איזה חלק מהקצבה ירצה לקבל כשעות טיפול סיעודי, ואילו שעות ירצה לקבל ככסף (בהתאם למגבלות המוצבות על ידי ביטוח לאומי).
כיצד ניתן להבטיח מימוש זכויות רפואיות?
מימוש זכויות רפואיות דוגמת קצבת סיעוד עלול לעיתים להיות הליך מורכב מתיש, ואין הבטחה למיצוי מלא של הזכויות הנדרשות. לפיכך, ישראלים רבים בימינו מחליטים שלא להתמודד לבד עם מוסדות המדינה החזקים והבירוקרטיה, אלא להיעזר במומחים לזכויות רפואיות שיעמדו לצידם ויסייעו להם לקבל את המגיע להם.
סיוע זה מתבטא בעזרה במילוי טפסים, הכנה לוועדות הרפואיות וכן בליווי אישי לכל אורך הדרך על לקבלת הזכויות הרפואיות המדוברת.
קצבת סיעוד היא זכות חשובה המאפשרת למשפחות רבות להתמודד עם אתגרי הטיפול בבני משפחה שהם גמלאים סיעודיים. חשוב להכיר את הקריטריונים לזכאות, להבין את תהליך הגשת התביעה, ובמידת הצורך לא לחשוש מלפנות לגופים מקצועיים לסיוע. חשוב לזכור! קצבת הסיעוד נועדה לשפר את איכות חיי הנזקקים לה ובני משפחותיהם, ומימוש זכאותם לקצבה עשוי להוות סיוע משמעותי עבורם.