(תוכן מקודם)
מרקים הם מאכל נהדר שמחמם את הלב והנשמה גם יחד. חוץ מהעובדה שמדובר בדרך נוחה וטעימה לאכול אוכל מזין, מדובר במאכל שיש לו מגוון אינסופי של מתכונים. במאמר זה נביא לפניכם את רזי הכנת המרק הביתי האולטימטיבי.
1. בסיס חזק הוא התחלה מצוינת
הסוד להצלחה של כל מרק באשר הוא, טמון בבסיס שאתם מכינים. אין זה משנה אם אתם מתכננים להכין מרק צלול או מרק קטיפתי וקרמי, עליכם ליצור בסיס טוב וחזק שייתן את הטעם לכל המרק בהמשך.
כדי לעשות זאת, עליכם להכין ציר למרק. ציר הוא הנוזל שנהוג להכין כדי לשדרג את טעמי המרק בעשרות מונים. ניתן להכין ציר ירקות, ציר של ירקות ובשר וציר מעצמות, כאשר לכל אחד מהם טעם אחר ולכל אחד מהם תהיה השפעה שונה לחלוטין בטעם הסופי של המרק שלכם.
אל תיבהלו למשמע השם ציר, כיוון שהכנתו פשוטה למדי. למשל עבור מרק ירקות לצמחוניים כמו מרק כתום לדוגמה, רצוי להכין ציר שמורכב מסלרי, בצל, גזר ועשבי תיבול כמו דפנה, תימין ואפילו שמיר. לפני שאתם מכניסים את הירקות הללו לסיר עם מים ויוצרים מהם ציר, חשוב לטגן בצל, שום ורכיבים בעלי ארומה שיכולים לשפר את טעמי המרק עם חמאה או שמן זית, ורק אז להוסיף את הירקות והמים. כעת הניחו לציר שלכם להתבשל. לאחר כ-40 דקות, סננו את המים מהירקות ועשבי התיבול והשאירו רק את המים המסוננים – זהו הציר של המרק שתכינו בעתיד.
2. חומרי גלם טריים ואיכותיים
סוד ההצלחה של כל סוג של מנה שתבחרו להכין טמון ברכיבים ובאיכות חומרי הגלם. השתמשו בירקות עונתיים ואפילו אורגניים שישמרו את טעמם המקורי. אל תפחדו להשתמש בעשבי תיבול, אלו מוסיפים טעמים וארומות נהדרים, שלא תוכלו להגיע אליהם ללא השימוש בעשבי התיבול.
תוכלו להשתמש גם בטריים וגם ביבשים וליהנות מתוצאות נהדרות. שילוב של חלבונים בתוך המרק – בין אם זה בשר ועופות ובין אם זה עדשים או שעועית, ישפר את הטעם והמרקם של המרק.
3. הכניסו עומק טעמים בבישול
השתמשו ברכיבים כמו שמן וחמאה, בשלו עימם בצל ושום, הוסיפו עשבי תיבול ושלבו גם יין או חומץ בבישול. כמו כן, שילוב של קמח גם מעניק עומק טעמים ואם תקלו אותו מעט תקבלו מרקם אגוזי מעניין שישתלב נהדר במרק.
בנוסף, שילובם של ירקות שורש יעניק עוד עומק של טעמים, כאשר חשוב מאוד לבנות את טעמי המרק בהתאם לסוג הירקות השונים ושילובם במרק בזמנים הנכונים. אל תקצרו תהליכים כדי לקבל מקסימום טעם!
4. השגת המרקם המושלם
זה נכון שחשוב מאוד שהטעמים במרק יהיו משובחים ומדויקים, אך לצד אלו חשוב מאוד שתשיגו גם את המרקם המושלם. לכן, אם עליכם להכין מרק קרמי, השתמשו בבלנדר ידני ורסקו את הירקות עד קבלת מרק במרקם קטיפתי עשיר.
אם המרק שלכם יצא דליל מדי ועליכם לעבות אותו, תוכלו להשתמש בקמח, קורנפלור, או אפילו להפוך חלק מהירקות לפירה שיעניקו למרק נפח.
אם המרק סמיך מדי, תוכלו תמיד להוסיף מעט מים או ציר ולדלל אותו. אם אתם צריכים לצמצם את המרק כדי לקבל תמצית עשירה של טעמים משובחים, בשלו אותו ללא המכסה והניחו לנוזלים להתאדות לקבלת מרק סמיך וטעים יותר.
5. תבלו בחוכמה
תבלון המרק בחוכמה חשוב לא פחות מכל הטיפים שציינו עד כה. הימנעו מלהוסיף כמות של מלח גדולה, שכן אי אפשר להוציא אותו החוצה לאחר שהוספתם אותו פנימה. חשוב לתבל מלח בהדרגה, לטעום ולשפר את התיבול תוך כדי הבישול.
שילוב של טעמים חמוצים במרק כמו חומץ, ליים או לימון – מומלץ להשאיר לסוף הבישול ואותו הדבר לגבי שילוב של עשבי תיבול טריים, שכן הוספתם בסיום הבישול ישאיר את טעמם וגוונם תוסס וחי.