(תוכן מקודם)
איתור מוקדם של סרטן בעזרת בדיקות סקר כמו בדיקת פאפ ובדיקת ממוגרפיה יכול להציל חיים. למעשה, איתור מוקדם של מחלת הסרטן הוא אחד הגורמים החשובים ביותר להצלחת הטיפול, בוודאי אם הגידול אותר לפני ששלח גרורות.
אם יש משהו טוב יותר מאיתור מוקדם וטיפול מוקדם במחלת הסרטן, הרי שזה מניעת המחלה מלכתחילה. ישנם גורמים רבים למחלת הסרטן, ואת חלקם אנו כבר מכירים. עישון, פעילות גופנית, מחלות אחרות כמו HPV, ועוד רשימה ארוכה של דברים עלולים להוביל עם הזמן להיווצרות של גידול ממאיר.
הקשר שבין תזונה לסרטן נחקר לא מעט בשנים האחרונות. מחקרים שונים מצביעים כי אכן קיים קשר בין התזונה שלנו לבין הסיכון שלנו לפתח סוגים שונים של סרטן.
אבל האם ניתן למנוע סרטן בעזרת תזונה? ובכן, התשובה מורכבת, אך נהוג לחשוב שתזונה נכונה עשויה להקטין את הסיכון לסרטן, בעוד שתזונה עתירת מזונות מתועשים עלולה להגביר את הסיכוי לחלות.
על תזונה וסרטן – איזו תזונה לא ואיזו תזונה כן?
ישנם לא מעט סוגי מזון שעשויים להיות קשורים לסיכון לפתח סרטן. דיאטות עשירות בשומן טראנס, בסוכר ובמזון מעובד נחשבות למסוכנות יותר (ולא רק בהיבט של הסרטן).
גם צריכה גבוהה של בשר אדום ובשר מעובד נמצאות בקורלציה עם סיכונים מוגברים לסוגי סרטן שונים, כולל סרטן המעי הגס וסרטן השד, מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר.
על פי מחקר שפורסם בשנת 2021, נמצא כי צריכת אלכוהול גבוהה מעלה את הסיכון לסרטן השד ולסרטן המעי הגס.
מחקר אחר, שפורסם בשנת 2018 בכתב העת הבריטי BMJ, הצביע על כך שכל עלייה של 10% בצריכת מזונות מעובדים קשורה לעלייה של 12% בסיכון לכל סוגי הסרטן ו-11% בסיכון לסרטן השד.
המחקר התבסס על שאלוני תזונה שמולאו על ידי כ-105 אלף מבוגרים בריאים במסגרת מחקר ארצי מתמשך בצרפת בשם “Nutrinet-Sante”. לאחר חמש שנים, כ-2,228 מהנבדקים אובחנו כלוקים בסרטן, כולל מקרים של סרטן השד, הערמונית והמעי הגס. בין המזונות האולטרה-מעובדים שנמצאו כמסוכנים נמנים לחמים ארוזים, חטיפים תעשייתיים, משקאות מוגזים, נאגטס ובשר מעובד.
החוקרים מעלים שתי אפשרויות עיקריות: כימיקלים במזון המעובד שעלולים להוביל לחלוקה בלתי מבוקרת של תאים, או סגנון חיים לא בריא, הכולל תזונה עתירת שומן ומלח ודלה בפירות ובירקות, כגורמים אפשריים להתפתחות גידולים.
מצד שני, המחקר הראשון שציינו גילה כי תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות ושומנים בריאים עשויה להפחית את הסיכון לסרטן.
מחקרים מצביעים על כך שצריכת מזונות עשירים בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים יכולה להקטין את הסיכון. לדוגמה, פירות כמו פירות יער ותפוחים, כמו גם ירקות כמו ברוקולי, ידועים בתכונותיהם המגנות מפני מחלות. ירקות ממשפחת המצליבים נחשבים לאפקטיביים במיוחד. מנינו כבר את הברוקולי, אך צנון, לפת, כרוב סיני, קולורבי ומצליבים אחרים גם הם אפקטיביים כנוגדי סרטן.
לנו, הישראלים, סיבה כפולה לשמוח, שכן מחקרים רבים, כולל מחקר משנת 2021, מצביעים על יעילותה של הדיאטה הים-תיכונית בהקטנת הסיכוי לחלות בסרטן. שמן זית, שמהווה חלק משמעותי בתזונה הים-תיכונית בכלל ובמטבח הישראלי בפרט, טומן בחובו יתרונות בריאותיים רבים.
דגים עשירים באומגה 3 כמו גם אגוזים טריים (לא קלויים ומומלחים) תורמים את חלקם לבריאות שלנו, ויכולים לעזור לנו ולמנוע סרטן. צריכה של זרעי פשתן, גם הוא צמח נפוץ באזור אגן הים התיכון, גם היא תומכת בגוף במניעת הסרטן, בעיקר דרך תרכובת בשם לינגן.
לכן, הקפידו על תזונה בריאה ואורח חיים בריא, אך גם על בדיקות שגרתיות כמו בדיקת פאפ ובדיקות אחרות, כי במידה ואכן מתפתח משהו, חשוב לזהות אותו מוקדם ככל האפשר.