אל תפספסו:

חאן שער הגיא: שווה ביקור משפחתי בכל גיל

דווקא כאשר אנחנו חווים את אחת התקופות הקשות בתולדות המדינה, חשוב להיזכר באלה שאנחנו חבים להם את עצמאותנו. אל תוותרו על ביקור בחאן שער הגיא וקבלו השראה מגיבורים אמיצי לב. בואו עם הילדים - הפעילות מותאמת גם להם
חאן שער הגיא

טבח השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל הם פצע פתוח ומהווים תזכורת יומיומית שמאבקו של העם היהודי לחיות כעם חופשי במולדתו לא נגמר, ובכל תקופה רושם פרק מדמם חדש. דווקא בימים כאלה חשוב לקבל תזכורת לגבורתם של אלה שלחמו מעטים מול רבים, באומץ בלתי נתפס, ובזכותם אנחנו כאן היום. ביקור בחאן שער הגיא הוא ביקור שנותן השראה ומאפשר לנו להביט במבט-על על חוסנו של העם היהודי, שהצליח לקום ולהקים מדינה כנגד כל הסיכויים. האתר,  שנפתח במרץ 2020 ע”י רשות הטבע והגנים, הוא ביקור חובה לכל ישראלי, לכל יהודי, וגם לתיירים.




לא ללוחמי צה”ל מוקדש אתר לאומי חאן שער הגיא, אלא למבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים, שרבים אינם מכירים טוב מספיק את סיפורם המרגש.

הדגש במרכז הוא להביא את סיפורים של האזרחים שהיו גיבורים ואמיצים לא פחות מאשר לוחמות ולוחמי הפלמ”ח.

אזרחים, חלקם ממש נערים בני 16, שפרצו את הדרך לירושלים ושילמו יום יום בחייהם. נהגי משאיות מכל הארץ, החל מקיבוץ דגניה בצפון ועד בית הערבה בדרום, שחירפו את נפשם ועלו עם משאיות עמוסות מזון ותחמושת אל העיר הנצורה – ביודעם שהם ייתקלו באויב היורה עליהם מהגבעות ועלולים להיהרג.

האופן שבו מונגש המידע למבקרים מצביע על חשיבה יצירתית שמאפשרת גם לילדים צעירים, גם להוריהם וגם לדור המבוגר, להשכיל וליהנות בעת ועונה אחת. הדבר נעשה בצורה מוחשית ומושקעת, שלא רק מנציחה את זכרם של מבקיעי הדרך לירושלים, אלא ממחישה היטב את גבורתם ואת נס הקמתה של מדינת ישראל.

אחרי ביקור באתר, כבר לא תחלפו באדישות על פני שער הגיא בדרככם לירושלים על כביש מספר 1. אותם משוריינים שבצדי הדרכים יגידו לכם הרבה יותר ממה שידעתם עד כה, ותחושה של הוקרת תודה תמלא אתכם.

חאן שער הגיא: מה תראו שם?

במשך שנתיים הייתה ירושלים נצורה, בתקופת הקמת המדינה. חאן שער הגיא היה כמובן בעבר חאן, ובגלגולו הנוכחי הוא משמש כמרכז מורשת המנציח את אותם ימים.

מסלול הביקור במרכז המורשת נמשך לאורך 5 תחנות מרכזיות, שבהן המבקרים הם מבקרים פעילים – וזה מה שהופך את המרכז למרתק ומוצלח. רשות הטבע והגנים משלבת כאן בין שימוש בסרטי וידאו שיש בהם קריינות מצוינת וגרפיקה פשוט משובחת, לבין פריטים שנמצאים במקום – כמו כלי נשק שמוצגים (ומותר לגעת בהם).

כאמור, המבקרים עוברים בין 5 תחנות:

  • בתחנה הראשונה יש מיצג פתיחה וסרטון עדויות לוחמים
  • התחנה השנייה מדמה עמדת דרך
  • התחנה השלישית מדמה עמדת אלחוט
  • התחנה הרביעית מדמה עמדת אספקה
  • התחנה החמישית מדמה נסיעה ברכב משוריין בדרך לירושלים בתקופת הלחימה
  • בסיום המסלול יש מיצג שבו המבקרים בוחנים את ערכיהם ביחס לערכי הלוחמים
עמדת אלחוט במרכז מורשת חאן שער הגיא
עמדת אלחוט במרכז מורשת חאן שער הגיא. צילום: דפנה הראל כפיר

 

בכניסה למרכז המבקרים מקבלים מעין דיסקיות שבאמצעותן הם עונים על שאלות.

כאמור, מטרת האתר היא לתת את הכבוד הראוי גם ללוחמי הפלמ”ח וגם לאזרחים הגיבורים והאמיצים, שהיו שותפים קריטיים ללחימה והתגייסו בכל גיל ומכל הארץ. חלקם היו ניצולי שואה, חלקם אנשים מבוגרים שפשוט עזבו הכול והעמידו את טובת הצלתה של ירושלים מעל לכל דבר אחר.

אל תישארו בחוץ… לחצו כאן כדי לקבל העדכונים החמים שלנו בטלגרם >

סיפור שער הגיא והחאן

שער הגיא, הידוע גם בשמו בערבית “באב אל וואד”, ממוקם בדרך המובילה מיפו לירושלים. החאן בשער הגיא ומצודת הדרכים נבנו בסוף המאה ה-19. במשך שנים שימש נקודת מנוחה ורענון לכל מי שעשה דרכו מיפו לירושלים.

לפני קום המדינה וגם במהלך מלחמת יום העצמאות אזור שער הגיא היה ציר אסטרטגי חשוב, מעצם היותו צוואר בקבוק טופוגרפי המוקף רכסים.

בזכות מאפייניו הצליחו הערבים ששלטו באזור לפני המלחמה להציב מארבים ולפגע בשיירות האספקה של היישוב העברי בדרך לירושלים הנצורה.

במהלך מלחמת העצמאות, לאחר הרוגים ופצועים רבים, התקבלה החלטה בקרב המפקדים להשיג שליטה על האזור כדי למנוע תקיפות אלו והמטרה הושגה בזכות לוחמי הפלמ”ח שהובילו את הלחימה.

המבנים בחאן שער הגיא הוכרזו כאתר לאומי החל משנת 1979. לאורך השנים היה ניתן לראות בו רק משוריינים, זכר לקרבות מערכות ישראל, אך האתר לא זכה לביקורים רבים בגלל בעיית נגישות תחבורתית.

קצת על הקמת מרכז המורשת בחאן שער הגיא

בהקמת מרכז המורשת הושקעו מיליוני שקלים. האתר, המנוהל על ידי רשות הטבע והגנים, עלה לכותרות דווקא בשל מאבק שהתעורר סביבו. לפני מספר שנים הסתבר לוותיקי הפלמ”ח שהממשלה מתכוונת להנציח את שמו רחבעם זאבי (גנדי) באתר זה – והם פתחו במחאה שנמשכה זמן רב וכללה אוהל מחאה, הפגנות, פנייה לכל הגורמים – החל מהנשיא ועד ראש הממשלה ועוד.

בסופו של דבר, המאבק הצליח. האתר מנציח את לוחמי הפלמ”ח ואת מבקיעי הדרך לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.

האתר נחנך רשמית באופן סמלי בכ”ט (29) בנובמבר 2020, ונפתח במרץ 2021 לציבור הרחב.

עבודות התשתית והפיתוח כללו, מעבר להקמת מרכז המורשת במבנה החאן, גם הסדרה של אזור חניה (קטן יחסית, בשל מגבלות השטח), שבילי הליכה למבקרים, חיזוק ושיפוץ המבנים וכן טיפוח של הנוף תוך שמירה על העצים העתיקים במקום.

ליצירת התכנים הייתה שותפה עמותת דור הפלמ”ח וחברת בריז קריאייטיב, המתמחה בהקמת מרכזי המבקרים.

למבקרים במקום נמליץ לשלב עוד פעילויות באזור, משום שהביקור עצמו קצר ונמשיך לכל היותר 45 דקות.

מחיר: 22 ₪ למבוגר ו- 9 ₪ לילד. מנויי “מטמון” של רשות הטבע והגנים נכנסים חינם.

אהבתם את הכתבה? אז…

 

 

היה לכם מעניין?
לחצו כאן  ופרגנו לנו בלייק. זה קל…

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 28 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תהיו חברים, שתפו את הכתבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוני דלומי בסדרה שישה אפסים: סרטים מומלצים וסדרות מומלצות בנטפליקס המלצות צפייה לינואר 2025

סדרות וסרטים מומלצים בנטפליקס בינואר 2025

מחפשים סרטים מומלצים בנטפליקס או סדרות מומלצות? היכנסו להמלצות צפייה: מ"שישה אפסים" עד סוכן הלילה - יש כאן הכול📺️
אל תתקשרו אליי

כך תיכנסו למאגר “אל תתקשר אלי” ותחסמו שיחות שיווקיות

לא רוצים לקבל שיחות שיווקיות מנציגי מכירות אגרסיביים? הצטרפו למאגר "אל תתקשרו אליי" וצרפו את הוריכם. ההרשמה נפתחה, כך תצטרפו
נעלי HOKA - נעלי הוקה

לריצה, להליכה, לטיולים ולמים – זה מותג הנעליים המסקרן שמתרחב בישראל

המותג HOKA מפציץ עם מגוון דגמים חדשים של נעלי שטח מומלצות לריצה, הליכה וטיולים. המחיר מתחיל בכ-600 ש"ח - אבל
נגישות