כל מי שיש לו אייפון יודע שאחת מנקודות התורפה המעצבנות בטלפון הזה היא iCloud. ארגון Which, מהארגונים הוותיקים והמשפיעים ביותר בבריטניה להגנת הצרכן, יהיה אולי המושיע העולמי של לקוחות אפל. הארגון הגיש תביעה חסרת תקדים נגד החברה. סכום התביעה: 3 מיליארד ליש”ט, שהם כ-3.75 מיליארד דולר. הטענה המרכזית: אפל ניצלה את שליטתה במערכת ההפעלה iOS כדי לכפות על עשרות מיליוני משתמשים בריטים להשתמש בשירות האחסון בענן שלה, iCloud, תוך גביית מחירי יתר.
“אפל יצרה מערכת שבה אין למשתמשים ברירה אמיתית”, אומרת אנבל הולט, מנכ”לית Which?. “החברה לא מאפשרת לצרכנים לגבות את כל המידע שלהם באמצעות ספקי אחסון מתחרים, ולמעשה כולאת אותם בתוך המערכת שלה. ברגע שהם עוברים את מכסת 5 הג’יגה החינמית – שלא השתנתה מאז 2011 – הם נאלצים לשלם מחירים מופקעים”.
בנוסף, טוען הארגון כי אפל עודדה לקוחות להירשם לשירות iCloud, תוך שהיא מקשה עליהם להתחבר לשירותי אחסון בענן מתחרים, בין השאר בכך שמנעה משירותים אלו את האפשרות לגבות את כל מידע האייפון. אפל אף העלתה את מחירי ה-iCloud בבריטניה בשיעור של בין 20% ל-29% ב-2023.
40 מיליון משתמשים בבריטניה בלבד
התביעה, שהוגשה לבית המשפט לתחרות בלונדון, מבקשת לייצג את כל משתמשי אפל בבריטניה שהשתמשו ב-iCloud מאז אוקטובר 2015. על פי הערכות הארגון, מדובר בכ-40 מיליון משתמשים, שכל אחד מהם עשוי להיות זכאי לפיצוי ממוצע של 70 ליש”ט.
“זו לא רק תביעה על כסף”, מדגישה הולט. “אנחנו רוצים להעביר מסר ברור לתאגידי הענק: אי אפשר לנצל צרכנים בריטים ולצפות שזה יעבור בשתיקה. הגיע הזמן ליצור שוק תחרותי והוגן יותר”.
אפל, מצדה, דוחה את הטענות בתוקף. “המשתמשים שלנו אינם מחויבים להשתמש ב-iCloud”, מסר דובר החברה. “כמעט מחצית מלקוחותינו כלל אינם משתמשים בשירות, ורבים נעזרים במגוון רחב של פתרונות אחסון חלופיים. המחירים שלנו תואמים את המקובל בשוק, ואנו נתגונן בנחישות מפני תביעה זו”.
רקע על iCloud של אפל
iCloud היא שירות הענן של Apple המאפשר למשתמשים לאחסן ולסנכרן נתונים בין מכשירים שונים. השירות מספק 5 גיגה-בייט של אחסון חינם, עם אפשרות לרכוש שטח אחסון נוסף.
תוכניות האחסון של iCloud:
- 50 גיגה-בייט: 1 דולר לחודש.
- 200 גיגה-בייט: 3 דולר לחודש.
- 2 טרה-בייט: 10 דולר לחודש.
- 6 טרה-בייט: 30 דולר לחודש.
- 12 טרה-בייט: 60 דולר לחודש.
במכשירי אייפון (ולא משנה אם זה אייפון 16, אייפון 15 או כל אייפון אחר), רוב הנתונים וההגדרות מגובים באופן אוטומטי ל-iCloud. קיימים מספר פריטים שלא מגובים בשום מקום אחר מלבד iCloud:
- נתונים של אפליקציות מסוימות: אפליקציות המשתמשות ב-iCloud לשמירת נתונים, כמו ‘הערות’ ו’מסמכים’, מגבות את המידע שלהן ל-iCloud. נתונים אלו אינם מגובים בשום מקום אחר.
- הגדרות מערכת: הגדרות המכשיר, כגון פרופילים מותאמים אישית, הגדרות רשת ו-VPN, נשמרות ב-iCloud.
- היסטוריית Safari: סימניות, היסטוריית גלישה, כרטיסיות פתוחות והגדרות מותאמות אישית ב-Safari מגובות ל-iCloud.
- הגדרות Apple Pay: מידע הקשור ל-Apple Pay, כולל כרטיסי אשראי ודיביט, נשמר ב-iCloud.
- הגדרות Face ID ו-Touch ID: מידע הקשור לזיהוי ביומטרי נשמר ב-iCloud.
נתונים אלו אינם מגובים בשום מקום אחר מלבד iCloud, ולכן חייב להיות מספיק שטח אחסון ב-iCloud כדי לשמור עליהם. לעוד כתבות כאלה – לחצו כאן.
גם בארה”ב אפל על המוקד
התביעה בבריטניה מצטרפת למתקפה משפטית רחבה יותר על אפל. בארה”ב, משרד המשפטים מנהל תביעה דומה נגד החברה, בטענה שיצרה מונופול בלתי חוקי בשוק אחסון הענן. זאת במקביל לפסיקה תקדימית מוקדם יותר השנה, שקבעה כי גוגל מחזיקה במונופול בלתי חוקי בשוק החיפוש באינטרנט.
“אנחנו עדים לנקודת מפנה”, אומר ויליאם פיצג’רלד מארגון The Worker Agency, המתמחה במעקב אחר התנהלות חברות הטכנולוגיה. “חמש חברות שולטות כיום בכל כלכלת האינטרנט, וסוף סוף אנחנו רואים התנגדות אמיתית לכוח הזה. זה בדיוק התפקיד של רגולטורים וממשלות – להחזיק תאגידים אחראים למעשיהם ולאכוף את החוק”.
מומחים מעריכים כי התביעה עשויה להימשך מספר שנים. אם תתקבל, היא עלולה לא רק לחייב את אפל בפיצוי כספי משמעותי, אלא גם לאלץ אותה לשנות את האופן שבו היא מפעילה את שירותי הענן שלה ברחבי העולם.
תזכורת: כך אפל נאלצה להטמיע שקע USB-C
זו אינה הפעם הראשונה שאפל נאלצת לשנות את מדיניותה בעקבות לחץ רגולטורי. באוקטובר 2023, החברה השיקה את סדרת iPhone 15 עם שקע USB-C, במקום שקע ה-Lightning הקנייני שלה, בעקבות דרישת האיחוד האירופי. המעבר הגיע לאחר שהאיחוד אישר חוק המחייב את כל יצרניות הסמארטפונים להשתמש בשקע USB-C אחיד עד סוף 2024.
אפל התנגדה בתוקף למהלך וטענה כי הוא יפגע בחדשנות, אך לבסוף נכנעה ללחץ הרגולטורי. ההחלטה האירופית השפיעה על מכשירי אפל בכל העולם, שכן החברה העדיפה לייצר דגם אחיד לכל השווקים. מהלך זה מדגים כיצד רגולציה אפקטיבית יכולה לאלץ אפילו את החברות החזקות ביותר לשנות את התנהלותן לטובת הצרכנים.
איזה כיף זה כשיש ארגון צרכנות שעובד
יצוין כי ארגון Which? הבריטי אינו זר לתביעות מסוג זה. הארגון, שנוסד ב-1957, הוביל בעבר מאבקים משפטיים מוצלחים נגד תאגידים גדולים, וידוע בהישגיו בהגנה על זכויות הצרכנים הבריטים. הוא פועל כארגון עצמאי, ללא מטרות רווח, ונחשב לאחד הארגונים המשפיעים ביותר בתחום הגנת הצרכן באירופה.
כמה טוב היה אילו בישראל היה גוף שיש לו אומץ ותקציב להילחם נגד העוולות שסובלים מהם הצרכנים הישראלים. כיום בישראל יש גוף ממשלתי חלש מאוד – המועצה לצרכנות, וגוף של ההסתדרות שגם הוא לא יותר מדי אקטיבי – רשות ההסתדרות לצרכנות.