השיקולים בדרך מעוסק מורשה לחברה בע”מ

אם אתם מתלבטים לגבי מעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ, חשוב שתבינו את כל ההשלכות, היתרונות והחסרונות. כל הפרטים - במאמר הבא

(תוכן מקודם)

אתם שומעים שוב ושוב מרואה החשבון שלכם שכנראה הגיע הזמן לעבור מסטטוס של עוסק מורשה, שפתחתם בתחילת הדרך, לחברה בע”מ. בפועל, מדובר בתהליך כדאי משום שעבור עסקים בינוניים רבים הדבר ישתלם הן בפן המיסוי והן בפן המשפטי. במאמר זה נדון בשיקולים השונים שמופעלים בעת קבלת ההחלטה לבצע את שינוי הסטטוס הזה, ומתי הוא כדאי במיוחד.

ההכנסות עולות? שלמו פחות מס

כיום, תכנון מס הוא אחד השיקולים העיקריים בפתיחה של חברה בע”מ. בעוד עוסק מורשה משלם על הכנסותיו לפי מדרגות מס שיכולות להגיע ל-52% חברות פועלות לפי מודל אחר לחלוטין. בעלי החברה משלמים 23% מס בלבד על ההכנסות של החברה. הם יכולים להמשיך לגלגל את רווחי החברה ולהשאירם בחשבון העסק תוך תשלום כל ההוצאות העסקיות לעובדים, על מלאי, לספקים שונים ואפילו על הוצאות המוגדרות כהוצאות עסקיות כמו רכב, השכרת משרד וכדומה.

בעלי החברה יכולים לבחור למשוך חלק מהכספים הללו כדיבידנדים ולשלם רק 30% מס על הרווחים. יש לזכור כי הם כבר שילמו 23% מס חברות. במידת הצורך בעלי העסק יכולים גם לבחור לקבל משכורת מהחברה, הכוללת חלק מהרווחים ולשלם מס רק בהתאם לשיעור נמוך יותר, בעוד שאר הסכום שהתקבל בעסק נותר במיסוי של 23% בלבד, יש לזכור שחברה בע”מ היא ישות משפטית בפני עצמה ואין להשתמש בכספים האלו לצורכי החברה בלבד..

שיקולי מיסוי הם רק חלק מהיתרונות של עוסק מורשה אותם מכירים לעומק במהלך לימודי הנהלת חשבונות. יתרון בולט נוסף הוא ההיבט המשפטי של העסק.

הפרדה של העסק מהחיים הפרטיים

המושג בע”מ משמעו “בערבון מוגבל”. למה הכוונה? כאשר מקימים ישות משפטית זו יוצרים הפרדה מוחלטת בין הכספים המנוהלים בעסק להון והנכסים של בעל העסק. למשל, בעל מסעדה החליט להשקיע במקום שבו תבנה המסעדה, בעובדים ובציוד. אך, לאורך השנים המסעדה אינה מצליחה לייצר רווחים והעסק אינו מתרומם. אם חלילה העסק קורס, נושים שונים יכולים לגבות מבעל העסק אך ורק על בסיס ההון הקיים בחשבון העסק ולממש את נכסי העסק. אם לבעל העסק יש דירה על שמו בבעלותו היא לא תשמש לכיסוי החובות. לכן, לחברה בע”מ יש משמעות רבה בניהול הסיכונים של בעל העסק, ומודל זה מתאים במיוחד לעסקים בסיכון גבוה.

בנוסף, תביעות כנגד העסק אינן מוגדרות כתביעות נגד הבעלים עצמו. לדוגמה, אם לקוח נפל בשטח המסעדה והוא תובע את העסק על כך, הפוליסה של העסק תופעל, ואם היא אינה מספיקה כדי לכסות את כלל הנזקים אשר להם זכאי התובע, לא ניתן יהיה לממש אותם מכספו של בעל העסק.

מוכרים את העסק? מחליפים בעלים לחברה

יתרון נוסף שיש לחברה בע”מ הוא שינוי גמיש של הבעלות בחברה. ניתן להוסיף שותף לעסק ולמכור לו חלק מהבעלות (בהתאם לאחוזים בעסק שירכוש). בנוסף, אם בשלב מסוים רוצים להעביר את העסק כולו לאדם אחר אין צורך שיפתח חברה חדשה. ניתן להעביר את המניות בחברה לקונה בקלות רבה.

האם יש חסרונות לחברה בע”מ בהשוואה לעוסק מורשה?

לחברה בע”מ יש חיסרון אחד בהשוואה לעוסק מורשה – העלויות הנלוות לניהול החברה עצמה. מדובר בעלויות של פתיחת החברה (רישום ברשם החברות), בתשלום עלות שנתית לרישום ובהגשת הדו”חות השנתיים על־ידי רו”ח.

לסיכום, לפתיחת חברה בע”מ יש יתרונות רבים, הן מבחינת המיסוי, הן מבחינת רישום הבעלות על החברה והן מבחינת ההגנה המשפטית בזכות הפרדת הישויות. אם ההכנסות שלכם עלו כדאי לשקול לבצע את השינוי גם בעסק שלכם.

היה לכם מעניין?
לחצו כאן  ופרגנו לנו בלייק. זה קל…

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 28 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תהיו חברים, שתפו את הכתבה
נגישות