ד”ר AI – חדר המיון של בית חולים שיבא מתחיל לאבחן חולים בעזרת בינה מלאכותית

אבחון ראשוני בחדר מיון יהיה יעיל יותר ומהיר יותר - כך מבטיחים בבית חולים שיבא, שמציעים לראשונה בארץ תהליך טריאז' עם בינה מלאכותית
חדר מיון בשיבא - AI בחדר מיון תל השומר במסגרת פרויקט K
צילום: המרכז הרפואי שיבא

מה דעתכם להגיע לחדר מיון ולקבל במהירות אבחון דיגיטלי? חלק מהחולים שמגיעים כיום לחדר מיון שיבא מנותבים לחדר מיון כזה, שנראה כאילו הוא לקוח מסרט עתידני – אבל הוא כאן ועכשיו. האמת היא שזה רק מתבקש שעולם הרפואה יאמץ כלי בינה מלאכותית, ולא רק בחדר מיון. המרכז הרפואי שיבא הקים לשם כך יחד עם מיקרוסופט זרוע חדשנות ששמה ARC, וחדר מיון AI הוא סנונית ראשונה. המטרה: קיצור זמן ההמתנה וייעול תהליך המיון.

שיבא – חדר מיון מבוסס AI

עם צבעים סגלגלים ועיצוב שלא ממש מזכיר בית חולים, חדר מיון AI מבצע שינוי בתהליך של קבלת המטופלים.



מדובר בשלב הראשוני, מה שנקרא “טריאז'”: הערכת הדחיפות של טיפול רפואי. הבינה המלאכותית נכנסת אל שלב הטריאז’, כדי לסייע לרופאים ולצוות המטפל לנהל את המידע הרפואי באופן חכם ולהתמקד בטיפול עצמו. באופן הזה חלק גדול מהזמן ומהמשאבים שמוקצים לביורקרטיה ואיסוף המידע מהמטופל נחסך. במקום שהוא יישאל את אותן שאלות שוב ושוב והמידע יצטרך לעבור שוב ושוב, המערכת מבצעת מיפוי ואיסוף נתונים רפואיים. בנוסף, מתבצע ניתוח ראשוני של הנתונים – והרופא מקבל סיכום מקיף הכולל פיענוחים ואבחנות ראשוניות מבוססות AI. בעתיד, המערכת צפויה להרחיב את יכולותיה ולשלב גם מדידות פיזיולוגיות כמו חום גוף, לחץ דם ודופק.

המטופל מבחינתו לא צריך לחזור שוב ושוב על המידע. הוא מספר את סיפורו הרפואי פעם אחת בלבד. המידע מנותח על ידי הבינה המלאכותית ומוגש לרופא, שעוקב אחרי התהליך מתא הבקרה.

בבית החולים אומרים כי כך מופחת העומס על הרופא האנושי וגם חוויית המטופל טובה יותר. בנוסף, זמני ההמתנה מתקצרים ותהליך קבלת ההחלטות הרפואיות יעיל יותר.

AI לצד רופאים ואחיות, או במקומם?

פרופ׳ איל צימליכמן, סמנכ״ל בינה מלאכותית, טרנספורמציה וחדשנות ומנהל ARC, אומר שחדר המיון הוא רק ההתחלה. הוא רומז שבשלב מסוים הבינה המלאכותית תקבל החלטות רפואיות: ״פרויקט K מגדיר מחדש את הסטנדרטים של הרפואה הדחופה. בשלב זה, כל החלטה רפואית מתקבלת בסופו של דבר על ידי רופא, אך אנו מתקדמים במהירות לעבר עתיד שבו לבינה המלאכותית יהיה תפקיד מרכזי אף יותר. במרכז הרפואי שיבא אנו רואים בבינה המלאכותית כלי אסטרטגי שיש להטמיע לרוחב ולעומק הארגון. חדר המיון הוא נקודת הפתיחה״.

<p>האם הכוונה היא שכלי בינה מלאכותית יחליפו רופאים בפועל? כדאי להקשיב היטב לדברים שאומר מנהל המרכז הרפואי שיבא, פרופ’ יצחק קרייס. לדבריו, “אנחנו ממוקדים בפיתוח כלים תומכי החלטה ובהכשרת דור העתיד של הרופאות והרופאים, שילמדו לשלב בין בינה אנושית למלאכותית לטובת המטופלים. אנחנו לא חוששים להסתכל רחוק יותר, לעתיד שבו הרפואה תתנהל בצורה שונה מהיום. שיבא מוביל את המהפכה הזו, אשר תשנה את פני הרפואה בארץ ובעולם”.

>> אוהבים כתבות על חדשנות? הצטרפו לטלגרם שלנו וקבלו עדכונים. לחצו כאן 🙂

כאן חשוב להדגיש כי לעתים קרובות מטופלים דווקא מחפשים את המגע האנושי ומעוניינים לשוחח עם רופא ועם צוות רפואי שיקבל מהם לא רק מידע יבש, אלא גם יוכל לספק תמיכה והסברים. לכן, יש לקוות שבבית החולים שיבא יקפידו לא לשכוח את הגורם האנושי הכל כך חשוב ככל שהמעבר לשימוש ב-AI יגבר.

חדר בקרה בחדר מיון שיבא שעושה שימוש ב-AI. צילום: דוברות שיבא
חדר בקרה בחדר מיון שיבא שעושה שימוש ב-AI. צילום: דוברות שיבא

פרויקט K במרכז הרפואי שיבא

כאמור, המרכז הרפואי שיבא פועל להטמעת  AI בכל פעילות בבית החולים. לשם כך, המרכז חבר לחברת מיקרוסופט. פרויקט K הוא פרויקט דגל בתוך אסטרטגיית ה-AI של המרכז הרפואי שיבא. הגדרת היעד: מרכז רפואי מבוסס AI במהותו. בבית החולים אומרים כי ישמרו על “עקרונות הרפואה האישית, החמה והמכילה”, כלשונם.

>> הצצתם כבר באינסטגרם שלנו? לחצו כאן 🙂&lt;/a&gt;

ליאור ציוני, מנהל מגזר הבריאות והממשלה במיקרוסופט ישראל, אומר כי זו דוגמה מצוינת כיצד טכנולוגיה וחדשנות ישראלית יכולים להוביל את עולם הרפואה קדימה. “אנו מתקדמים לעתיד שבו בינה מלאכותית היא חלק בלתי נפרד מהבריאות שלנו.  עידן חדש של רפואה מתקדמת ומותאמת אישית”.

<h2>אודות ARC

זרוע החדשנות ARC של המרכז הרפואי שיבא, הוקמה ומנוהלת על ידי פרופ’ איל צימליכמן. היא מחברת בין יזמים וקלינאים, מפתחת פתרונות טכנולוגיים ויוצרת מודלים כלכליים פורצי דרך. המודל של ARC – הראשון מסוגו בעולם הבריאות, הפך את ישראל לשחקנית מפתח בזירה הבינלאומית. היא מספקת לסטארטאפים ולחוקרים גישה לנכסים המרכזיים של שיבא – דאטה וכוח אדם רפואי. ההצלחה הכלכלית של המודל כבר הניבה אקזיטים בהיקף של כמיליארד דולר. הרווחים מומשו להאצת מהפכת ה-AI והדאטה בשיבא.

היה לכם מעניין?
לחצו כאן  ופרגנו לנו בלייק. זה קל…

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 28 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תהיו חברים, שתפו את הכתבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות