כמה אתם מפסידים כשאתם קונים גבינה בסופר?
הבולגרית של תנובה יקרה פי שניים כשהיא ארוזה, והיא ממש לא היחידה: גם עמק, גלבוע, מוצרלה של גד ובולגרית של צוריאל הרבה יותר זולות כשקונים אותן במשקל
תנובה, שנהנית מדומיננטיות בולטת בענף הגבינות, מצאה כבר מזמן דרך לא ממש אלגנטית לעקוף את סוגיית הפיקוח על המחירים באמצעות שיווק אותן גבינות בדיוק – עמק וגלבוע – כשהן ארוזות, במחיר גבוה משמעותית מהמחיר המפוקח. היא נוקטת שיטה זו גם ביחס לשאר הגבינות שלה. היצרניות האחרות – גד ומשק צוריאל למשל – עושות זאת גם הן.
נוחות עולה כסף, זה ברור, ידוע ואפילו לגיטימי, אלא שבמקרה הזה יש פער מחירים גדול מאוד בין גבינה באריזה נוחה לבין גבינה במשקל שנמכרת בדרך כלל בתוך קופסת פלסטיק. אגב, חלק מהגבינות הארוזות כלל אינן נוחות לשימוש חוזר – בניגוד לגבינות במשקל שנשמרות בנוחות בתוך אריזת הפלסטיק במקרר.
בנוסף, לקנייה במשקל יש יתרון גדול – אפשר לבחור בדיוק במשקל המתאים לצרכינו, ואז לא נקלעים למצב שקונים יותר מדי וזורקים לזבל. הנה כמה דוגמאות לחיסכון שאפשר להשיג בכמה צעדים בסופרמרקט.
גבינה צהובה 28% עמק, תנובה: הארוזה עולה 40% יותר בממוצע
לא תעדיפו לשלם 15-16 שקלים במקום כ-21 שקל? גבינה צהובה עמק נמצאת תחת פיקוח מחירים – ולכן מחירה המרבי הוא 4.13 שקלים ל-100 גרם. אלא שהפיקוח חל רק על הגבינה במשקל, ואילו הגבינה הארוזה – למרות שהיא זהה – יקרה הרבה יותר. האריזות נמכרות במשקל של 400 גרם ובמחיר שמגיע גם ל-21.40 שקל. לעומת זאת, אם תקנו 400 גרם גבינה צהובה עמק במשקל – תשלמו לכל היותר 16.52 שקלים. בימים אלה הגבינה הזאת נמצאת במבצע בוויקטורי – מה שהופך את הפער לאסטרונומי: הגבינה הארוזה יקרה כמעט ב-10 שקלים מאותה גבינה במשקל.
גבינה צהובה גלבוע 22%, תנובה: פער של כ-60%
גם גבינת גלבוע של תנובה נמצאת תחת פיקוח מחירים – וגם כאן הפיקוח חל רק על גבינה במשקל. לכן, 100 גרם גלבוע 22% נמכרים לכל היותר ב-3.93 שקלים. אם תרצו לקנות 200 גרם, תשלמו פחות משמונה שקלים (7.86). כמה תשלמו על אותו מוצר בדיוק כשהוא ארוז? בשופרסל און ליין המחיר הוא 12.90 שקלים.
בולגרית מעודנת 5% פיראוס, תנובה: הארוזה יקרה ביותר מפי שניים
תנובה ממשיכה עם הטריק הזה גם בגבינות אחרות, שאין עליהן פיקוח מחירים. כך למשל, בעוד שהמחיר הממוצע של בולגרית מעודנת פיראוס באריזת 250 גרם הוא כ-20.45 שקל, אם תקנו את אותה כמות פיראוס במעדנייה תשלמו פחות מחצי: 9.50 שקלים בממוצע. את הפער הגדול ביותר מצאנו באתר של ויקטורי, שם המוצר הארוז יקר כמעט פי שלושה מהמוצר במשקל: 20.90 לעומת 7.25 שקלים ל-400 גרם.
צפתית מעודנת פיראוס 5%, תנובה: פער של 77%
ותנובה עקבית בפערי המחירים הגבוהים שבין המחירים במעדנייה לבין המחירים על המדף: בעוד שברשת ויקטורי צפתית מעודנת 5% עולה 4.00 שקלים ל-100 גרם ו-8.00 שקלים ל-200 גרם – המוצר הארוז עולה 14.30.
מוצרלה 22% גד: פער של כ-40%
גם חברת גד לא טומנת ידה בצלחת הגבינות. בעוד ש-180 גרם מוצרלה 22% במשקל עולה בממוצע 11.12 שקל, הרי שאריזת 180 גרם עולה 15.35. ברשתות מסוימות הפער אף מתקרב ל-50%.
בולגרית מעודנת 5% של צוריאל: הארוזה יקרה פי שניים
אם חשבנו שהטריק שמור למותגים גדולים – טעינו. במשק צוריאל משתלם הרבה יותר לקנות בולגרית 5% מעודנת במשקל ולא באריזה, משום שאריזת 250 גרם עולה בממוצע כמעט 20 שקל, ואילו אותה כמות במעדנייה עולה חצי מחיר – כ-10 שקלים.
אז מה הפואנטה?
גבינה אינה מוצר זול. ק"ג גבינת עמק 22% עולה 41.30 שקל, כאשר ק"ג עוף למשל עולה רק 15 שקל. ובכל זאת, הישראלים קונים גבינות בשפע, ובמיוחד לקראת שבועות. רבים מהם קונים באופן אוטומטי את הגבינות הארוזות מהמדף – מתוך הנחה שגויה שמחירי המוצרים הארוזים על המדף זהים למחירי הגבינות במשקל במעדנייה. אלא שהפערים עצומים – ובכל קנייה אפשר לחסוך עשרות רבות של שקלים, לפעמים מאות – אם רק קונים במשקל.