יש לכם פייסבוק? אינסטגרם? טיקטוק? יש לכם אותה סיסמה לכולם? מתי בכלל החלפתם אותה? לא משנה באיזו רשת חברתית אתם פעילים ולא משנה אם אתם מאלה שרק קוראים או מאלה שמשתפים – דבר אחד בטוח. אם לא דאגתם לאבטח את הפרופיל שלכם, אתם חשופים למתקפה ואפילו לחטיפה וירטואלית שתתבטא בהשתלטות על החשבון שלכם. וכמו שאתם נועלים את דלת הבית, גם את דלת הפרופיל שלכם אתם צריכים לנעול, ולנעול טוב, במיוחד עכשיו. בזמן שבעולם האמיתי יש חזית בדרום וחזית בצפון, במרחב הווירטואלי כולנו בחזית. האויבים מנצלים את המרחב הדיגיטלי לא רק להפחדה או הטרלה, אלא ממש יכולים לגנוב פרטים שלכם. הם יכולים גם להשתמש בפרופילים שלכם כדי להעביר מסרים אנטי ציוניים, להעלות סרטוני זוועה ועוד.
אז מה עושים? לא כל כך קשה להתגונן. צריך פשוט לעשות כמה צעדים פשוטים וגם לאמץ התנהגות קצת יותר זהירה. קודם כל, כדאי שתחליפו את הסיסמה – ותבחרו סיסמה ייחודית וקשה לכל פלטפורמה.
שנית, הנה המלצות של מערך הסייבר הלאומי, כולל הסבר פשוט איך עושים את זה. גם אם אתם לא ממש אנשים טכנולוגיים, מדובר ממש בפעולות פשוטות – וכדאי שתבצעו אותן מיד כשתסיימו לקרוא את הכתבה.
1. אזהרת מערך הסייבר הלאומי: המעיטו בפרסום פרטים אישיים
בזמן שאתם בתמימותכם מעלים תמונות של הילדים וכותבים את שמותיהם, ובמקביל משתמשים בשמות הילדים כסיסמה, ההאקרים הרבה פחות תמימים. לפי אזהרת הסייבר הלאומי, האקרים משתמשים בסימנים מזהים שהם אוספים מהרשת החברתית כדי לנחש את הסיסמאות שלכם.
צמצמו את הפרטים האישיים שאתם מפרסמים, הגדירו את הפרופיל ברשת החברתית כפרטי או פשוט הימנעו משימוש בסימנים מזהים שמופיעים בפרופיל שלכם בתור סיסמה.
1. הגדירו אימות דו שלבי (2FA)
האימות הדו שלבי מונע 90% מהפריצות לרשתות החברתיות. המשמעות של אימות דו שלבי, או באנגלית 2FA (ראשי תיבות של Two-Factor Authentication), הווא שאחרי הזנת הסיסמה, יש עוד שלב זיהוי שרק מי שעובר אותו, יכול להיככנס לפרופיל. זה אמנם קצת מסרבל, אבל זה יעיל מאוד.
>> אתם בטלגרם? גם אנחנו, והכי נוח לעקוב אחרינו שם 🙂 לחצו כאן >
מדובר בקוד ייחודי או בזיהוי נוסף לסיסמה: קוד שנשלח במסרון, קוד ייחודי שידוע רק לכם או – השיטה המומלצת ביותר – קוד שנוצר באפליקציית אימות (Authenticator) שניתן להוריד מחנויות האפליקציות הרשמיות. אני למשל משתמשת בכלי של גוגל. האפליקציה מותקנת בסלולרי, ולוקח בדיוק שנייה להיכנס אליה ולקבל את הקוד.
איך יוצרים אימות דו שלבי?
- בפייסבוק: הגדרות ופרטיות – מרכז החשבונות – סיסמה ואבטחה – אימות דו שלבי
- באינסטגרם: הגדרות ופרטיות – מרכז החשבונות – סיסמה ואבטחה – אימות דו שלבי
- בוואטס אפ: הגדרות – חשבון – אימות דו שלבי
3. אל תעלו תמונות במדים
והנה טיפ שאמור להיות מובן מאליו, אבל כל מי שגולש בטיקטוק יודע שזה ממש לא המצב. אם אתם חיילים בסדיר או במילואים, אל תשתפו תמונות שלכם במדים. מובן שאסור לשתף גם מידע רגיש, מיקומים או תמונות מהווי היחידה.
4. אל תשתמשו באותה סיסמה לכל הרשתות
הרבה אנשים משתמשים באותה סיסמה לפייסבוק, לאינסטגרם וכו’ (וגם לאתרים אחרים). זה אולי נוח לכם יותר לזכור כך את הסיסמה, אבל זה גם נוח יותר להאקרים. לכן, צרו סיסמה ייחודית ושונה לכל רשת חברתית.
https://www.instagram.com/reel/Czq_V2Do2U4/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=ODhhZWM5NmIwOQ==
5. בחרו סיסמה מורכבת
חוץ משימוש בסיסמה זהה, יש לאנשים נטייה לבחור סיסמה קלה. שוב, המטרה שלכם היא לזכור בקלות, אבל זה בדיוק מה שמקל גם על ההאקרים. הסייסמה שלכם חייבת להיות קשה לניחוש. עליה לכלול שילוב אותיות גדולות, מספרים וסימנים יחודיים.
>> היי, אנחנו גם באינסטגרם, בואו נהיה חברים 🙂 לחצו כאן >
כפי שפרסמנו פה, ההמלצה הזאת נכונה גם לגבי מי שיש לו מצלמת אבטחה. לעתים קרובות המשתמשים לא מחליפים את סיסמת ברירת המחדל שהם מקבלים עם מצלמת האבטחה הביתית, והתוצאה היא שקל לפרוץ אליה. נדמה לכם שזו אזהרה קצת ערטילאית? מסתבר שזה כבר נעשה, כפי שעלה מאזהרת מערך הסייבר הלאומי בתחילת המלחמה. היכנסו לכתבה ובדקו איך לאבטח את מצלמת האבטחה שלכם.
6. הגדירו את פרטיות הפרופיל שלכם
אם אתם מעוניינים שרק החברים שלכם יוכלו לראות את מה שאתם מעלים לפייסבוק, אתם יכולים בקלות להגביל את מי שיכול לראות את הפרופיל שלכם. בנוסף, אתם יכולים להגביל את מי שיכול להגיב.
במידה שאתם מעוניינים בכך, השתמשו באפשרות “נעילת פרופיל” המגבילה צפייה בפרופיל שלכם מפני אנשים שאינם חברם שלכם בפייסבוק.
איך מגבילים גישה לפרופיל?
- בפייסבוק: לחצו על החץ שמתחת שמכם – נעילת פרופיל – נעל את הפרופיל – אישור
- באינסטגרם: הגדרות ופרטיות – פרטיות החשבון – הגדר כחשבון פרטי
- בטיקטוק: הגדרות – הגדרות ופרטיות – פרטיות – הגדר כחשבון פרטי
7. אל תתעלמו מהתרעות על התחברות לחשבון שלכם
בדרך כלל, כאשר מישהו מתחבר לחשבון שלנו – אנחנו מקבלים על כך הודעה. אנשים רבים נוטים להתעלם מההודעות האלה שנשלחו ישירות למייל. ההתעלמות מסוכן. חשוב לנהל מעקב אחר התחברויות, כי כך תוכלו לזהות אם בוצעו לחשבון שלכם התחברויות ממיקומים גיאוגרפיים שאינכם מזהים.
>> ובואו נהיה חברים גם בפייסבוק 🙂 לחצו כאן
8. הפעילו את כלי ה-Facebook Protect
כלי של פייסבוק המספק הגנות אבטחה נוספות לחשבונות ולדפים של אנשים, כולל ניטור כדי לזהות איומי פריצה פוטנציאליים.
איך מפעילים את פייסבוק פרוטקט?
- בפייסבוק: הגדרות ופרטיות – מרכז החשבונות – סיסמה ואבטחה – Facebook Protect – התחל
- באינסטגרם: כדי להפעיל את הכלי באינסטגרם, על חשבון האינסטגרם להיות מסונכרן עם חשבון הפייסבוק ולבצע את אותן הפעולות
9. היזהרו מפני הודעות פישינג המתחזות להתרעות מפייסבוק / אינסטגרם
שיטה פופולרית מאוד לפרוץ לרשתות החברתיות היא באמצעות הודעות המתחזות לפייסבוק ולאינסטגרם בטענה כי חשבונכם ננעל, בצירוף קישור המבקש פרטי התחברות. ההודעות עשויות להישלח במסרונים, בדוא”ל או על-ידי תיוג שלכם ברשתות החברתיות. שימו לב – בכל מקרה, עדיף תמיד להתחבר לחשבון האישי באמצעות האתר או האפליקציה הרשמיים ולא דרך קישור.
זו גם הזדמנות להזכיר את אזהרת מערך הסייבר הלאומי מפני הודעות שנשלחות למייל ומבטיחות מידע על החטופים. הודעות כאלה עלולות להיות פיתיון שיוביל לפריצה למחשב או לסלולרי שלכם.
בכלל, חשוב להיזהר מהודעות שמכילות קישורים, אפילו קישורים שנראים תמימים – כמו למשל הודעה שמבטיחה מבצע מטורף על אייפון 15 או סמסונג גלקסי S23 FE שיצא לאחרונה. כדאי לזכור שמוצרים מהסוג הזה בדרך כלל לא נמכרים במבצע כסאח ובמחיר רצפה – וזה עלול להיות פיתיון שיכניס אתכם לקישור שבו תמסרו פרטי אשראי שייגנבו.
10. עובדים מהוואטס אפ במחשב? אל תשכחו לנתק
בימים האחרונים יצאה עוד התרעה חשובה, הפעם ממערך בטחון המידע של צה”ל. ההודעה הייתה מיועדת לחיילים ולמילואימניקים, אבל היא חשובה לכולם. אם אתם עובדים בגרסת וואטס-אפ וווב – אל תשכחו לנתק את המחשב ואת הטלפון כאשר אינכם עובדים. כל הפרטים בכתבה המלאה על התרעת המערך לבטחון מידע.