הילדים שהתחבאו בארון, האב שקפץ על רימון, אביגיל בת הארבע שהוריה נרצחו ונשבתה ע”י החמאס… סיפורי השבעה באוקטובר כרגע עדיין טריים אצל כמעט כל אחד ואחת מאיתנו, אבל אפילו הסיפורים המזעזעים ביותר עלולים להישכח, או חלילה להיות מוכחשים בחלוף השנים. לכן, דווקא בחודשים הללו חשוב למהר ולתעד הכול. מוזיאון 7.10.360 (שבע – עשר – שלוש מאות שישים) הוא מוזיאון וירטואלי שהקים תאגיד השידור כאן, יצירת מופת של תיעוד והנצחת טבח שבעה באוקטובר. הכניסה למוזיאון מתבצעת דרך אפליקציית כאן או אתר כאן, וכמובן פתוחה בכל עת לכל אחד בכל מקום. באמצעות ממשק אפשר לבחור בכל נקודה על המפה, לראות וגם לשמוע את מה שהתחולל שם.
טבח השבעה באוקטובר הוא האסון הכי מתועד בתולדות המדינה. הוא תועד על-ידי התושבים הנלחמים על חייהם, הוא תועד במצלמות האבטחה בבתים וביישובים, הוא תועד ע”י מצלמות הגוף של כוחות הביטחון, הוא תועד בחדשות והוא תועד גם ע”י מרצחי החמאס בעצמם. את כל החומרים הוויזואליים, את ההתכתבויות בוואטס אפ ואת שיחות הטלפון – אספו מובילי מיזם ההנצחה.
הם הוסיפו להם עדויות של ניצולים ושורדים – ויצרו ממשק מטלטל שמאפשר לכל אחד לקבל מידע על ההתרחשות דקה אחר דקה בכל אחד מהמקומות שהותקפו. כמובן – הקמת המוזיאון אינה בגדר סיכום של האירועים – בוודאי לא כעת, כאשר 132 חטופות וחטופים, חיים ומתים, עדיין מוחזקים בשבי.
מיזם ההנצחה של תאגיד השידור כאן יצא לדרך כי אסור לחכות, אך זו רק יריית הפתיחה. הוא יתעדכן עוד ועוד ועוד לאורך המלחמה והרבה לאחר שתסתיים.
מוזיאון וירטואלי אינטראקטיבי
7.10.360 – כך זה עובד
במיוחד לנוכח הניסיונות להכחיש את זוועות טבח 7.10, את מעשי האונס, את רצח התינוקות, את האכזריות – חשוב במיוחד להנציח ממש בימים אלה, כאשר הזיכרון עוד טרי והעדויות זמינות. ההיקף של הטבח מבחינת מספר הנרצחים והחטופים, המיקומים וההתרחשויות – מחייב תיעוד מהיר וסמוך ככל האפשר למועד התרחשות הזוועות. תאגיד השידור הישראלי חבר לצורך הקמת המוזיאון לחברת ההייטק הישראלית AppFlyer – והתוצר הסופי הוא פנינה תיעודית יקרת ערך.
אם אהבתם את הכתבה הזאת, אנחנו ממליצים ש:
- תצטרפו לטלגרם שלנו ולא תפספסו כלום 🙂 לחצו כאן >
- תהיו חברים בקבוצת עדכוני הטלוויזיה שלנו בפייסבוק 🙂 לחצו כאן >
- תעקבו אחרינו באינסטגרם 🙂 לחצו כאן >
שתי הסיבות העיקריות לחשיבות העצומה של תיעוד מדויק ומהיר ככל האפשר הוא תעשיית ההכחשה שכבר עובדת שעות נוספות. כבר בשעות הראשונות שאחרי הטבח נמחקו חלק מסרטוני הזוועה – והחשש הוא שיעלימו ראיות נוספות. לכן, במהלך הראיונות והתחקירים עם הניצולים והשורדים – הם התבקשו לספר ממש במדויק, רגע אחר רגע, את ההתרחשויות, ולספק כל מידע שיכול להעיד על הזוועות.
בדומה ל”יד ושם”, גם המוזיאון לא נועד רק להנצחה, אלא לתיעוד מתמשך ואיסוף של עדויות שככל הנראה יימשך שנים.
קהל היעד: כולם, בארץ ובעולם
הפרויקט, יוצא הדופן, שייקרא – 7.10.360, מופק בחטיבת הדיגיטל של התאגיד. קהל היעד הוא כולם, ובפרט תלמידים וחוקרים. המוזיאון מעניק סיור וירטואלי בכל הזירות האזרחיות והצבאיות, שבהן התרחש הטבח ב-7 באוקטובר. לצורך העלאתו לאוויר נעשה שימוש באלפי שעות חומר גלם, בווידאו ובאודיו, שנאספו בארכיוני התאגיד מאז פרוץ המלחמה – כתבות, סרטים, ראיונות, הסכתים ודיווחים של אנשי חטיבות התוכן השונות ב”כאן”.
אלה צורפו לקטעי וידאו שטרם פורסמו, צילומי אבטחה, הקלטות, ייחודיות והתכתבויות וואטסאפ, שנאספו בתחקיר מקיף שערך הצוות הייעודי שהוקם עבור הפרויקט.
עבודת האיסוף נעשתה בשיתוף פעולה הדוק עם הקהילות והישובים בדרום, שאליהם פלשו מחבלי חמאס. אולם, יש עוד סיפורים רבים שטרם הושמעו ולא מתועדים במוזיאון. עם פתיחתו לקהל, ההנחה היא שרבים שסיפורם לא תועד או נשמע עדיין – יצרפו את סיפורם וינציחו אותו.
בחודשים הקרובים יעלו עוד ועוד קטעי ארכיון ונתונים, שאמורים לשמש בסיס למחקר עתידי וללימוד על אודות מעשי הטבח.
יש ציין כי זה אינו המוזיאון הווירטואלי הראשון בעולם – ולמרבה הצער, החברות שעסקו בהקמה של הפרויקט המושקע הזה, AppsFlyer ודיסקין, רכשו את ניסיונן בהקמת מוזיאון וירטואלי אחר שנוגע להשמדת יהודים: מוזיאון אושוויץ-בירקנאו. המוזיאון זכה לתשבחות ולשורת פרסים בעולם.
כתובת המוזיאון הווירטואלי 7.10.360: https://www.710360.kan.org.il/