(תוכן מקודם)
מאת: ד”ר גיא גוטמן
התקן תוך רחמי הוא אמצעי מניעה קטן העשוי פלסטיק, המותקן ברחם וכל עוד נמצא שם, אמור לספק הגנה של יותר מ-99% מפני הריון לא רצוי. ישנם שני סוגים עיקריים של התקן: התקן תוך רחמי המכיל סליל נחושת, והתקן תוך רחמי הורמונלי, המשחרר את הורמון הפרוגסטרון.
עלייה במשקל כתוצאה מהשימוש בהתקן תוך רחמי – האם אפשרי?
אני נשאל לא מעט על הקשר בין השימוש בהתקן תוך רחמי לעלייה במשקל. התשובה היא שגם כאשר יש עלייה במשקל, היא אינה משמעותית. זאת, למרות שרבות מניחות שהשימוש באמצעי מניעה מסוימים מוביל לעלייה במשקל. מחקרים בנושא לא מצאו עדות לכך שהשימוש בהתקן תוך רחמי משפיע על המשקל. יחד עם זאת, כשמדובר על אמצעי מניעה הורמונליים, המצב יכול להיות מעט שונה.
התקן תוך רחמי הורמונלי והשפעתו על עלייה אפשרית במשקל
כאשר התקן המשלב הורמונים מוכנס לגופך, הוא משחרר את ההורמון הפרוגסטרון לרחם שלך. פעולה זו גורמת לעיבוי של ריר צוואר הרחם, במטרה למנוע את המפגש בין הזרע לביצית, שיכול להוביל להפרייתה ולהריון. הורמון זה גם מדלל את רירית הרחם, וכך מסייע במניעת שחרור הביציות. אחת מתופעות הלוואי האפשריות בעת השימוש בהתקן רחמי הורמונלי, המצוינת גם בהוראות השימוש, היא עלייה במשקל.
מחקר שנערך בשנת 2020 השווה עלייה במשקל בעת השימוש בהתקן תוך רחמי הורמונלי, לעומת התקן תוך רחמי שאינו מכיל פרוגסטרון אלא נחושת. התוצאות הראו עלייה של כ-1 ק״ג בממוצע אצל המשתתפות אצלן הותקן ההתקן ההורמונלי. יחד עם זאת, ציינו החוקרים שייתכן שעלייה זו נובעת מגורמים ונספים, ולכן ביקשו לבצע מחקרים נוספים.
שמירה על משקל תקין – כאורח חיים
בין אם תחווי עלייה מסוימת במשקלך כתוצאה מהשימוש בהתקן תוך רחמי הורמונלי או שלא, חשוב שתנהלי את אורח חייך בצורה נכונה, כולל שליטה יחסית במשקלך, כך שיהיה מאוזן ומתאים לך. מניעה של העלייה או ירידה דרסטית במשקל, היא חלק חשוב מאיכות חייך וכחלק המתמודדות עם התופעה הגלובלית של השמנת יתר, שעלולה לפגוע בבריאותך.
לפניך כמה המלצות חשובות להשגת מטרה זו:
- הקפידי לאכול מגוון של פירות, ירקות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן ומקורות רזים לחלבון.
- הימנעי מצריכת בשר עתיר שומן, מזון מתועש ומטוגן, וגם ממתקים.
- ואם מדברים על סוכר, חשוב מאוד להימנע מצריכתו, וזה כולל משקאות עתירי קלוריות. פשוט תעדיפי מים והרבה.
- הקפידי על פעילות גופנית סדירה ממנה את יכולה באמת ליהנות, כבסיס להמשך וכדי שלא תפרשי באמצע. הפעילות שאת בוחרת, חשוב שתשלב תרגילים אירוביים, תרגילי כוח, ומתיחות.
כדי להתאים לך את אמצעי המניעה הנכון, וגם במטרה לקבל מענה לכל שאלותיך בתחום, כולל הקשר בין התקן תוך רחמי ועלייה במשקל, שוחחי על כך עם רופא/ת הנשים שלך.
ד”ר גיא גוטמן הוא רופא נשים בכיר